Zdravlje

Ponedeljak, 06.08.2018.

15:21

Mocartova muzika pomaže deci oboleloj od epilepsije?

Deca uzrasta od dve do 18 godina koja su slušala Mocartovu muziku pokazala su značajan pad epileptične aktivnosti u mozgu, tvrdi novo istraživanje.

Izvor: B92

Mocartova muzika pomaže deci oboleloj od epilepsije?
Foto: Gettyimages

Nije jasno kako sonate čuvenog kompozitora mogu da imaju takav učinak, a jedna od teorija je da jedinstveni ritam i melodija utiču na električnu aktivnost.

Nije bilo promene kad su slušali neku drugu muziku

Lekari Kraljevske dečje bolnice u Edinburgu, koji su sproveli ovo istraživanje, kažu da bi to mogla da bude terapija za decu koja boluju od epilepsije, naročito za onu koja ne reaguju na dostupne tretmane.

U studiji je učestvovalo četrdeset petoro dece i slušalo pet minuta Sonatu za dva klavira u D duru, a lekari su beležili moždanu aktivnost.

Rezultati su pokazali znatno smanjenje frekvencije izbijanja električnih impulsa kod dece dok slušaju Mocartovu muziku, a ni do kakve promene nije dolazilo kad je svirala neka druga muzika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: