Otkriven još jedan hormon sreće

Nedavno je otkriven hormon hipokretin, još jedan neurotransmiter koji, osim dopamina i serotonina, bitno utiče na raspoloženje.

Izvor: Ž.P.

Četvrtak, 25.04.2013.

15:51

Default images

Najnovije istraživanje na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da se nivo hipokretina povećava u trenucima sreće, a smanjuje kada je dominantna tuga, što je veoma važno za poboljšanje raspoloženja i budnosti.

Ovo otkriće moglo bi da postavi nove temelje za lečenje psihijatrijskih poremećaja, kao što je depresija, izjavio je psihijatar profesor dr Džeremi Sigel, rukovodilac stručnog tima.

Osim novotkrivenog hormona hipokretina, tokom ovog istraživanja prvi put izmereni su nivoi jednog drugog važnog peptida, stručno nazvanog melanin-koncentrovani hormon (MKH).

Rezultati su pokazali da je njegovo oslobađanje najmanje tokom budnosti, a najveće tokom spavanja. Nova otkrića objašnjavaju pospanost, ali i depresiju koja je često povezana sa pospanošću, objasnio je dr Sigel, naglašavajući da je ovo veoma bitno s obzirom na to da je depresija bolest današnjice.

Britanski stručnjaci došli su do zaključka da antidepresivi novije generacije postižu željeni efekat samo kod bolesnika sa teškim oblikom depresije, a sada nova otkrića daju nadu da će se daljim istraživanjima ispitati hormoni sreće i tako pomoći osobama sa različitim psihijatrijskim poremećajima.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: