Svrab analnog otvora

Već duži vremenski period (4 godine otprilike), imam određene, ne znam da li da to nazovem probleme, sa analnim otvorom. Nije ništa strašno, ali baš iritira... Javlja se svrab i peckanje, i to konstantno, da uveliko iritira... Takođe Ponekad (istina vrlo, vrlo rijetko) ostane mali trag krvi... Da ja ne vodim, ali baš bukvalno, redovno higijenu, u čemu sam temeljan, zapitao bih se... Ovako ne znam... Mislio sam da su hemoroidi, ali sam se malo raspitao i ne bih rekao da jesu... Znam, vjerovatno nemate dovoljno podataka da bi odgovorili nešto konkretno, ali bio bih zahvalan za neku rečenicu...

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2011.

18:04

Default images

S obzirom da je reč o vrlo osetljivoj temi, tj. simptomatologija je slična, radi dif. dijagnoze neophodno je da se obratite internisti-gastroenterologu radi dijagnostike. U kliničkoj praksi se rade najpre digitorektalni pregled, zatim rektoskopija i na kraju ukoliko je potrebno i kolonoskopija. Hemoroidi su ustvari proširene vene u području završnog dela debelog creva.

Postoje unutrašnji i spoljašnji . Hemoroidi najčešće nastaju kao posledica neredovne stolice, naprezanja pri pražnjenju, dugotrajnog sedenja, poslova koji imaju za posledicu naprezanje mišića, nasledstvo, starenje. Hemoroidi su vrlo česti i kod žena i kod muškaraca. Polovina populacije starosti iznad 50 godina ima hemoroide. Učestalost ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Kada govorimo o kliničkoj slici, ono što je karakteristično je da je na početku i na kraju defekacije moguće bezbolno svetlocrveno krvarenje, često u vidu štrcanja. Krv je na stolici, nije pomešana s njom. Čest je prolaps šuljeva pri defekaciji, koji može da postane stalan.

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Nekada simptomi i nisu prisutni. Simptomi unutrašnjih hemoroida su: stolica prekrivena svetlom krvi, krv na WC papiru ili na WC šolji. Međutim, unutrašnji hemoroidi mogu izaći iz anusa i tada mogu biti bolni. Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju bol oko anusa.

Čitavo područje oko analnog otvora je osetljivo, bolno i svrbi. Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog creva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu.

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: