Zaražavanja izmorila organizam: Zašto smo podložniji infekcijama i da li je korona kriva za to?

Korona virus je uticao na naš imuni sistem i oslabio ga u prethodnom periodu, te smo sada osetljiviji na aktuelne viruse. Najosetljivije osobe imaju problem sa virusnim i bakterijskim infekcijama, ali i deca, s tim što veliki uticaj ima i postkovid, ali i to što je nečiji organizam izmučen višestrukim zaražavanjem koronavirusa.

Izvor: Blic/Ivana Anðelkoviæ

Sreda, 22.03.2023.

10:14

Zaražavanja izmorila organizam: Zašto smo podložniji infekcijama i da li je korona kriva za to?
Foto:Dragana Gordic/Shutterstock

Lekari apeluju da jačamo svoj imuni sistem, da na oprezu budu osetljive grupe, kao i deca, te da se s dolaskom lepog vremena očekuje i "povlačenje virusa". U ovom periodu, kažu stručnjaci, treba uzimati vitamine, a posebno se preporučije vitamin D koji igra važnu ulogu u odbrani organizma.

Zašto je naš imunitet slabiji mnogi povezuju i sa svojevremenom izolacijom, međutim, prema rečima stručnjaka to ne treba vezivati jedno s drugim, jer smo mi u izolaciji bili zaštićeniji, te je logično da kada smo se oslobodili maski i počeli normalno da cirkulišemo, i virusi su počeli da kruže a samim tim i da se prenose. Ipak, naš imunitet sada zahteva "pojačanje" jer svako novo zaražavanje bilo koronom ili drugim virusom, slabi organizam.

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović u razgovoru za "Blic" kaže da jesmo sada osetljiviji nego što smo bili u godinama pre korone jer nas je kovid definitivno izmorio. S druge strane, svako novo zaražavanje dodatno je slabilo organizam, te nas sada dovodi u situaciju da reagujemo osetljivije na viruse koji kruže.

"To da su ljudi osetljiviji vidimo kod onih koji su koronu imali nekoliko puta, pa im je sada imunitet slabiji i skloni su različitim infekcijama. Kod njih je pad imuniteta evidentan što se može i utvrditi laboratorijskim analizama. I još nešto tome doprinosi, a to je postkovid koji je veoma rasprotranjen. Kada nastupi postokovid, to znači da nam je virus pronašao najosetljiviju tačku, nekome je to kardiovaskularni sistem, što je najčešće, nekome respiratorni, mogu biti organi za varenje, uz to imamo i druge viruse. Kada padne imunitet tada se povećava osetljivost organizma i mi imamo ljude koji su podložni infekcijama", objašnjava profesor Tiodorović.

Čekaonice domova zdravlja širom Srbije pune su kako dece, tako i odraslih koji su inficirani nekim virsom koji je aktulan. Pored ostalih tu je i stomačni vurs koji je prisutan već nekoliko meseci.

"Sada smo podložniji različitim infekcijama, akutnim ili hroničnim, nego što je to bilo ranije. Deca su imala veliki problem, ali to traje od novembra prošle godine, pa se nastavilo i iza Nove godine, to je taj takozvani stomačni virus ili enteroviroze. Kod odraslih i kod školske dece sada se javljaju takozvane miks infekcije pa imamo i virusnu i bakterijsku infekciju. Na to se nadoveže streptokok, pneumokok, idu i respiratorni virusi, adenoviroze, pa iz jednog prelzimo u drugo oboljenje. Zašto? Pa odgovor je pad imuniteta koji je nastao usled prisutsva virusa, a da li to treba povezivati sa izolacijom, ja kažem ne, zato što izolacija nije mogla da nam naruši imuni sistem već virus koji smo imali", objašnjava profesor Tiodorović za "Blic".

Ne zaboravite na vitamine

Moramo biti oprezni, i moramo uzimati vitamine.

"Dok prođe mart i dok ne uđemo u april i dok nam ne dođe proleće, ne možemo se nadati stabilizaciji. Mi sada unosimo vitamine koji su sintetizovani, što nije najbolji način, ali nemamo drugog izbora, kasnije će nam doći prirodni vitamini ali i toplije vreme. Potrebni su nam C, A, D, E, svi ovi vitamini su važni za imunitet. Nemamo još uvek dovoljno sunca i zato moramo unositi D vitamin jer je jako važan kada je borba organizma sa virusima u pitanju. S druge strane treba reći da je vitamin A zaslužan za zaštitu sluzokože i respiratornog sistema, a potreban nam je i E", objašnjava profesor Tiodorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: