Doktori otkrili: Ovo je najgore vreme za obrok

Pojesti obrok u tačno određeno vreme nije uvek lako, pogotovo kada nas pritisnu obaveze koje nam to onemogućavaju.

Izvor: hayat.ba

Ponedeljak, 30.01.2023.

16:17

Default images
Foto: Branislav Nenin/Shutterstock

Međutim, važno je voditi računa o tome kada jedemo kako bismo osigurali da naše telo ostane što je moguće duže zdravo. Zapravo, nauka nam i dalje pokazuje da vreme obroka može da utiče na naše ciljeve mršavljenja. Posebno jedenje kasno uveče može da oteža gubitak težine.

Na primer, u nedavnoj maloj studiji, otkriveno je da su oni koji su večerali u 21 sat naspram onih koji su jeli u 18 sati imali viši nivo šećera u krvi sledećeg jutra, uz manju oksidaciju masti. Druga studija, objavljena u magazinu Nutrients, otkrila je da jedenje kasnije uveče može da utiče na gubitak težine jer sposobnost našeg tela da sagoreva kalorije može biti niža noću nego tokom ostatka dana.

Nova je studija takođe otkrila da jedenje kasnije tokom dana može da utiče na rad našeg metabolizma i hormone gladi. To zauzvrat može da rezultira težim gubitkom kilograma. Naime, stručnjaci su otkrili da kasnije jedenje povećava osećaj gladi. Istovremeno i smanjuje količinu energije koja se troši dok smo budni. Zapravo, jedenje četiri sata kasnije nego inače utiče na celokupan nivo apetita i brzinu sagorevanja kalorija, kao i na skladištenje masti. Samim time utiče na potencijalni gubitak težine.

Međutim, stručnjaci takođe naglašavaju kako svaka osoba ima drugačiju brzinu metabolizma pa treba drugačiji dnevni unos kalorija te meru nutrijenata. Osim pravilnog rasporeda obroka, najbolji način za mršavljenje je jesti uravnoteženu ishranu u redovnim, doslednim intervalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: