Prevencija je ključna: Prepoznajte nedostatak vitamina i minerala kod dece

Obratite pažnju na jasne znakove nedostatka vitamina koji su neophodni za pravilan razvoj dece.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 09.01.2023.

14:23

Default images
Foto:unguryanu/Shutterstock

Nedostatak vitamina i minerala se kod dece javlja i češće nego što biste očekivali, a sve to je uzrok njihove jednolične ishrane, upozorava doktorka pedijatrije i neonatolog, Paskal. Kako prenosi Times India, doktorka tvrdi da je hrana koju deca najčešće konzumiraju jednolična i nimalo nije hranjiva. Pored toga, navodi ona, deca sve češće konzumiraju namirnice pune rafinisanog šećera, kao i prerađenu hranu koja nije bogata nutritivnim vrednostima. To, između ostalog, dovodi i do nedostatka vitamina.

S obzirom na to da nedostatak vitamina i minerala kod dece može postati ozbiljan problem koji je glavni i vodeći uzročnih brojnih oboljenja, važno je uvideti i prepoznati različite znakove deficita, te ga i nadoknaditi pravilnom ishranom.

U nastavku saznajte kako prepoznati nedostatak pojedinih vitamina.

Nedostatak vitamina A

Nedostatak vitamina A dovodi do suvih očiju, smeđih mrlja na beonjači ali i do čestih infekcija stomaka kao i disajnih puteva kod dece.

Nedostatak vitamina B

Nedostatak kompleksa vitamina B dovodi do slabog apetita, slabosti i razdražljivosti, kao i do kašnjenja u razvoju. Pored toga, česte su i promene raspoloženja.

Nedostatak vitamina C

Deca koja imaju manjak vitamina C u svom organizmu često imaju probleme sa oticanjem desni kao i njihovim krvarenjem tokom pranja zuba. Pored toga, neretko imaju izrazito suvu kosu i bolove u zglobovima.

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D može dovesti do slabljenja kostiju (bolest koja se kod male dece naziva "rahitis"). Kao rezultat toga, kosti nogu se mogu "savijati". Osim toga, nedostatak vitamina D takođe može dovesti do sporijeg prohodavanja, usporenog nicanja zubića kao i povećanog rizika od preloma kostiju.

Nedostatak kalcijuma

Nedostatak kalcijuma je obično prouzrokovan nedostatkom vitamina D, pa su i simptomi uglavnom povezani sa nedostatkom istog vitamina. Pored već navedenih simptoma mogu se pojaviti i grčevi u mišićima.

Nedostatak gvožđa

Umor, nedostatak koncentracije, razdražljivost kao i slab apetit karakteristični su za nedostatak gvožđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: