Sadrže esencijalne hranljive materije, "jedu" štetne klice u organizmu i stabilizuju šećer u krvi

Možda ih neki i ne vole, ali činjenica je da rotkvice veoma doprinose našem organizmu. Generalno, služe kao dodatak jelima i retko kome pada na pamet da jednu pojede posebno, međutim to ne bi bila tako loša ideja.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2022.

18:08

Default images
Foto:EPA/ROBERT GHEMENT

Poznate su po svom prijatnom ukusu i hrskavoj teksturi, prepune antioksidanata, vlakana i esencijalnih vitamina i minerala. Pored toga mogu prilagodljive su, pa mogu da idu uz većinu jela. Pune su vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a imaju i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i nastojanju da izgubite kilograme.

Antioksidansi

Antioksidansi mogu da neutrališu štetne molekule odnosno slobodne radikale. Primeri antioksidanata rotkvice uključuju glukozinolate ili jedinjenja koja sadrže sumpor. Rotkvice takođe sadrže antioksidante poput vitamina C, folata i antocijanina, poznatih kao biljna jedinjenja koja rotkvicama daju crvenkastu nijansu.

Šećer u krvi

Vaše telo stabilizuje šećer u krvi tako što proizvodi insulin, hormon koji prenosi glukozu iz krvi u vaše ćelije. Kako se ispostavilo, antocijanini u rotkvicama mogu da budu od pomoći. Rotkvice takođe sadrže katehin, jedinjenje koje pokreće lučenje insulina. Pored toga, rotkvice obezbeđuju vlakna, koja mogu da pomognu u usporavanju varenja šećera iz druge hrane.

Esencijalne hranljive materije

Tražite nove ukusne načine da jedete više vitamina C? Jedna šolja sirove rotkvice ima 17 miligrama ovog antioksidansa. To je oko 20 procenata dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C podržava imunološku funkciju tako što povećava aktivnost fagocita, odnosno ćelija koje "jedu" štetne klice.

Vlakna

Rotkvice nude kombinaciju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna, koja se rastvaraju u vodi, mogu olakšati dijareju smanjenjem viška tečnosti. Sa druge strane, nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi, što je korisno za ublažavanje zatvora, piše Healthline.

Obezbeđuju minerale

Rotkvice obezbeđuju ključne minerale kao što su kalcijum, gvožđe i kalijum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: