Simptom dijabetesa se pojavljuje na stopalima – i nije nimalo prijatan

Ako imate dijabetes, dobićete upozorenje da pazite svoja stopala.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2022.

18:10

Simptom dijabetesa se pojavljuje na stopalima – i nije nimalo prijatan
Foto: Profimedia

Stručnjaci preporučuju da svaki dan pregledate dobro svoja stopala kako biste na vreme uočili sve promene.

Ako primetite neku promenu bilo u fizičkom smislu ili u mirisu stopala, neophodno je da se javite pre svega lekaru opšte prakse.

Međutim, postoje tri znaka na koje treba obratiti pažnju, jer mogu da ukažu da postoji oštećenje nerava.

Stopala su vam često hladna? Tri je razloga za to

To su crvenilo, toplina i otok, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti organa za varenje i bubrege.

Šteta nastaje usled dugotrajnog nekontrolisanog visokog nivoa šećera u krvi. Ovo može izazvati stanje koje se zove Šarkoovo stopalo, što rezultira koštanim izbočinama. Može smanjiti sposobnost osećanja temperature i bola, što znači da se posekotine i žuljevi ne primećuju.

To onda čini stopala podložnim infekcijama, jer dijabetes smanjuje protok krvi u ekstremitete i posekotinama treba duže da zarastu.

Ljudi koji boluju od dijabetesa treba da paze na posekotine, rane ili crvene tačke, otoke ili plikove ispunjene tečnošću i urasle nokte na nogama, jer sve to može da dovede do infekcije.

Noge smrde za naše dobro

Kada ste dijabetičar, vaše telo može da se muči da proizvede dovoljno insulina ili insulin nije efikasan. Sa dijabetesom tipa 1, pankreas osobe ne proizvodi insulin.

Kod tipa 2, ćelije u telu postaju otporne na insulin, tako da je potrebna veća količina insulina da bi se nivo glukoze u krvi održao u normalnom opsegu. Ali ako ne držite nivo šećera u krvi pod kontrolom – to može biti opasno i može dovesti do senzornih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: