Tri simptoma omikrona koja se ne javljaju kod prehlade

Iako omikron varijanta koronavirusa daje mnoge simptome slične običnoj prehladi, moguće je napraviti razliku, a u skladu sa tim odlučiti da li da se uputite u kovid ambulantu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2022.

10:42

Default images
Ilustracija/Foto: depositphoto/ Wavebreakmedia

Osim što je utvrđeno da se većina kovid pozitivnih pacijenata suočava sa grebanjem u grlu, stručnjaci su u praksi utvrdili tri simptoma koje daje omikron, a koja se ne pojavljuju kod prehlade.

"Jedinstvena karakteristika korone je gubitak čula mirisa i ukusa, što nećete naći kod virusa prehlade", rekao je dr Hai Šao, lekar za infektivne bolesti u medicinskom centru Šarp Čula Vista u San Dijegu za CBS 8, i dodao da je druga stvar da obična prehlada ne izaziva jaku groznicu i tešku glavobolju, što su kod omikrona preovlađujući simptomi.

Omikron blaži od delte, ali klinička slika nije zanemarljiva: "Ne možemo reći da virus slabi"

"Ako imate te simptome, mnogo je verovatnije da ste dobili kovid nego virus obične prehlade", rekao je Šao i podsetio da slični simptomi omikrona i prehlade uključuju temperaturu, upalu grla, a kako bolest napreduje, i kašalj, kratak dah i otežano disanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: