Čajevi protiv suvog i produktivnog kašlja: Jeftini i efikasni

Zimske i respiratorne infekcije, posebno virusne poput prehlade i gripa, prati neprijatan i iscrpljujući kašalj. Vrlo često počinje kao suv kašalj, a zatim prerasta u produktivan, kada iskašljavamo sluz.

Izvor: Živim.hr

Ponedeljak, 13.12.2021.

09:09

Čajevi protiv suvog i produktivnog kašlja: Jeftini i efikasni
Foto:Shutterstock/dreii

Kašalj može biti toliko neprijatan da umanjuje kvalitet života, ometa san, izaziva glavobolje...

Predstavljamo tradicionalne lekove protiv suvog i produktivnog kašlja.

Protiv produktivnog kašlja

Majčina dušica

Ekstrakt ove biljke razblažuje bronhijalnu sluz i tako podstiče iskašljavanje. Potvrđena su antibakterijska dejstva povezana sa timolom, komponentom esencijalnog ulja timijana.

Sirup majčine dušice ne smeju da uzimaju deca mlađa od godinu dana, a zbog nedovoljne proverenosti u kliničkim studijama ne treba ga koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Veoma je rasprostranjena biljka koja potiče sa Sredozemlja. Čaj od majčine dušice pomaže i kod kašlja, tako što grančicu umočite u šolju vrele vode i ostavite da odstoji na kratko. Ovaj čaj ima i antiseptička svojstva, pa se preporučuje grgljanje grla usled upale.

Koren belog sleza

Koren belog sleza se često koristi za ublažavanje kašlja i iskašljavanje, jer osim što oblaže sluzokožu, pomaže kod promuklosti i upale usne duplje i smanjuje spazam mišića u respiratornom sistemu.

Čaj se može pripremiti i tako što se dve kašičice osušene biljke prelije šoljom vrele vode. Neki preporučuju da se čaj od korena belog sleza prelije sa 2,5 dl hladne ili mlake vode i ostavi oko dva sata, jer će to osloboditi više lekovite sluzi iz korena.

Čaj se procedi, eventualno malo zagreje i pije u malim količinama.

Naime, beli slez (lat. Althaea officinalis) sadrži vlakna rastvorljiva u vodi (biljno mleko) koja efikasno ublažavaju bol u grlu. Istraživanja su pokazala da je ova biljka efikasna kako u ublažavanju zapaljenja sluzokože u ustima i grlu, tako i u lečenju suvog kašlja.

Smatra se bezbednom biljkom u čijoj upotrebi nisu prijavljeni neželjeni efekti. Iako su listovi i cvetovi i koren lekoviti, u korenu je najkorisnije sluzi - 15 odsto u jesen, dok je u listovima i cvetovima 6-9 odsto sluzi. Zdravlju doprinose i pektini, biljni steroli, neka esencijalna ulja, proteini i aminokiseline u korenu, a jestiv je i sirov. Jagorčevina

To je tradicionalni biljni lek za koji se veruje da ima terapeutski efekat kod produktivnog kašlja i prehlade. Sirup od jagorčevine se koristi za respiratorne probleme.

Saponini iz ove biljke izazivaju pojačano lučenje sluzi u bronhima, ali je i omekšavaju u drugim delovima disajnih puteva, što omogućava lakše iskašljavanje.

Delovanje saponina iz jagorčevine povećava pokretljivost cilijarnih resica bronhijalnog epitela, što stimuliše uklanjanje sluzi. Sirup koriste i deca, ali trudnice treba da ga izbegavaju.

Pomaže i čaj od agorčevine, ali se mora piti polako, na gutljaje, kako bi se iskoristile sve dobre osobine biljke. I čaj i sirup se često mešaju sa drugim biljem kako bi bili efikasniji.

Najčešće se mešaju sa majčinom dušicom, korenom belog sleza, semenom anisa i islandskom mahovinom. Razni sirupi od peršuna koji se mogu kupiti u apotekama sadrže i propolis ili vitamin C.

Protiv suvog kašlja

Islandski lišaj

Jedan je od najpoznatijih tradicionalnih lekova za suzbijanje suvog kašlja jer sadrži polisaharide rastvorljive u vodi (uglavnom lišajeve i izolihene i gorku lišajevu kiselinu) koji oblažu, vlaže i štite sluzokožu usta i grla, deluju protivupalno i smanjuju iritaciju kašlja.

Sirup od islandskog lišaja pomaže i kod upale grla, promuklosti i upale grla, bronhijalnog katara, velikog kašlja, plućnih oboljenja, a pomaže i u ublažavanju simptoma prehlade kod onih koji su joj skloni, čak i pri najmanjim vremenskim promenama.

U apotekama se islandski lišaj prodaje kao sirup, tablete, pastile i čaj. Čaj se priprema tako što se 2 g čaja prelije sa 250 ml vrele vode i ostavi da odstoji, proceđeni čaj se pije tri puta dnevno.

Islandski lišaj (lat. Cetraria islandica L.) je lekovit prvenstveno zbog sluzi, odnosno polisaharida i gorkih materija. Aromatične lišajeve kiseline su izuzetno gorke i deluju slično antibioticima.

Klinička studija je dokazala prednosti usninske kiseline iz ove biljke za naše zdravlje.

Bokvica

Takođe potiskuje refleks kašlja i pomaže kod suvog i iritantnog kašlja. Sluz i aukubin iz listova bokvice igraju značajnu ulogu u stvaranju tankog zaštitnog sloja u ustima i grlu koji ublažava neprijatne simptome.

Bokvica (lat. Plantago, koji se naziva i bokvica) je tradicionalna lekovita biljka koja se koristi u medicini od davnina jer je jedna od najčešćih biljaka na livadama, raste pored puteva, u rovovima, planinama, pašnjacima, vlažnim plodnim zemljištima.

Razlikuju se po obliku listova i cvetu (veliki plantain, kopljast i srednji). Listovi bokvice su izuzetno bogati provitaminom A, vitaminima C i K, limunskom kiselinom, kalijumom, enzimima i glikozidom aukubinom.

Listovi se mogu jesti sirovi (u salati) ili se mogu kratko kuvati, iako se u narodnoj medicini koristio za zarastanje rana, zaustavljanje krvarenja i izlučivanje sluzi, u savremenoj fitoterapiji se najčešće koristi za ublažavanje kašlja i ublažavanje zapaljenja sluzokože usne duplje i ždrela.

Čaj od bokvice pospešuje izbacivanje sekreta iz pluća i nosa i umiruje nadraženu sluzokožu sa suvim kašljem. Često je teško odrediti vrstu kašlja, pa nećete pogrešiti ako uzmete sirup od bokvice.

Ako dodate esencijalno ulje mente pojačaćete njegovo antiseptičko dejstvo, a ako u čaj dodate sveže ceđeni limun ili pomorandžu, formiraće se poseban enzim mirozinaza koji pojačava antibakterijsko dejstvo platana, koji pomaže kod nekih drugih zdravstvenih tegoba.

Saponini u bokvici deluju kao prirodni antihistaminici. Žvakanje svežih listova bokvice takođe će ublažiti tegobe u ustima, a tu je i još jedna dodatna prednost – plantain stvara averziju prema pušenju i smanjuje potrebu organizma za nikotinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: