Prevencija 0

31.03.2024.

10:02

Jeftino povrće čini čuda za anemiju – jedna kašika dnevno će vas preporoditi

Ako imate anemiju i na sve načine pokušavate da popravite nivo gvožđa u krvi, probajte prirodni preparat sa koprivom i medom.

Izvor: B92

Jeftino povrće čini čuda za anemiju – jedna kašika dnevno će vas preporoditi
Shutterstock/Yulia Furman

Podeli:

Anemija ili malokrvnost nastaje kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) da prenesu kiseonik do svih tkiva. Sastavni deo eritrocita je hemoglobin. Stoga je našem organizmu potrebno gvožđe kako bi normalno funkcionisao.

Kada u organizmu nemamo dovoljno gvožđa, može se javiti niz simptoma. Oni u početku mogu biti blagi i skoro neprimetni, a kasnije se pojačavaju kako se anemija razvija. To mogu biti: umor, nedostatak snage, vrtoglavica, hladne ruke i noge, opadanje kose, bleda ili žućkasta koža, nepravilni otukcaji srca.

Kod malokrvnih osoba srce mora jače da pumpa da bi nadoknadilo nedostatak kiseonika u krvi, pa su prisutne tegobe u vidu ubrzanog ili nepravilnog rada srca.

Šta može pomoći kod anemije?
Osim suplemenata koje prepiše doktor i posebnog načina ishrane, kod malokrvnosti mogu pomoći i prirodni preparati na bazi koprive. Ova moćna biljka sadrži znatnu količinu gvožđa, zatim kalcijum, magnezijum, kompleks vitamina B, C vitamin, vitamina A, D i K, kao i proteine, jod, bakar.

Evo recepta za preparat na bazi koprive i meda

Potrebno je:

  • 50g samlevenog semena koprive
  • 350g meda
  • sok od 2 limuna
  • 100g badema

Drvenom kašikom pomešajte sve sastojke. Ako vam je lakše možete zatvoriti teglu pa promućkati. Nakon toga preparat čuvajte u frižideru. Uzimajte svakog jutra po jednu kafenu kašiku na prazan želudac.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: