Bolesti 0

12.04.2024.

8:14

Tri najčešća pokazatelja da vam nedostaje gvožđe u krvi

Bez odgovarajuće količine gvožđa, telo ne može da proizvede dovoljno zdravih krvnih zrnaca, što dovodi do zdravstvenog stanja poznatog kao anemija.

Izvor: Index.hr

Tri najčešća pokazatelja da vam nedostaje gvožđe u krvi
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Stalno ste umorni

Jedan od znakova nedostatka gvožđa su iscrpljenost i česti umor. Do ovog simptoma dolazi jer se telo oslanja na gvožđe za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji im omogućuje prenos kiseonika po telu. Kada je nivo gvožđa nizak, telo se dodatno trudi da dopremi dovoljno kiseonika do tkiva i organa, što dovodi do osećaja iscrpljenosti.

 

Često vam je hladno

Još jedan pokazatelj nedostatka gvožđa je povećana osetljivost na niske temperature. Osobe s nedovoljnom količinom gvožđa mogu imati hladne ruke i noge te im je često hladno, čak i u relativno toplim okruženjima. Do osećaja hladnoće dolazi takođe zbog manjka hemoglobina, koji je ključan za prenos kiseonika u telu i utiče na regulaciju unutrašnje temperature.

Loše spavate

Odgovarajući nivoi gvožđa u telu pomažu u proizvodnji serotonina i dopamina, neurotransmitera neophodnih za regulaciju ciklusa spavanja. Nedostatak gvožđa može biti povezan s lošijim kvalitetom sna, poremećajem disanja tokom spavanja i drugim fakotrima povezanima sa spavanjem, prenosi Eat This, Not That.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: