Opasna plava svetlost ekrana: Izaziva umor i glavobolju

Dugo sedenje ispred računara ili televizora može dovesti do niza zdravstvenih problema, poput bolova u vratu, leđima i rukama, suvoće i umora očiju, smanjene cirkulacije krvi, povećanog rizika od srčanih bolesti i nesanice, kao i drugih tegoba.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2023.

16:51

Opasna plava svetlost ekrana: Izaziva umor i glavobolju
Foto: Profimedia

Najčešće se javlja glavobolja, koja može biti uzrokovana različitim faktorima, kao što su napetost mišića vrata i ramena, neodgovarajuća pozicija sedenja ili gledanja, povećano naprezanje očiju, dehidratacija, napetost zbog posla ili stresa.

Do bola dolazi zato što napetost mišića u vratu i ramenima može dovesti do smanjene cirkulacije krvi u području vrata i glave, kao i do napetosti u mišićima lica i glave.

Drugi uzrok glavobolje kod dugotrajnog sedenja pred računarom, televizorom ili mobilnim može biti povećano naprezanje očiju zbog dugotrajnog gledanja u ekran. To može uzrokovati suvoću i umor očiju

Šta raditi?

Kako bi se smanjili rizici od zdravstvenih problema uzrokovanih dugotrajnim sedenjem ispred računara ili televizora, preporučuje se redovno vežbanje, pravilna postavka radne površine, redovno uzimanje pauza tokom rada, i osiguravanje dobrog kvaliteta vazduha u prostoriji.

Takođe, važno je osigurati dovoljno hidratacije i uravnoteženu ishranu kako bi se smanjio rizik od drugih zdravstvenih problema.

Prema tome, ograničite vreme koje provodite ispred ekrana pa većinu tog vremena posvetite poslu. Korišćenje uređaja za zabavu treba zameniti čitanjem, laganim vežbanjem ili igranjem društvenih igara.

Stručnjaci savetuju i jednosatnu pauzu, izlazak na svež vazduh, šetnju i istezanje. Tako će telo dobiti dovoljno kiseonika za krv i mozak, a oči će se odmoriti.

I ne zaboravite unos vode, piše Dnevno.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: