Pomaže kod čireva, gastritisa, čišćenja organizma – biljka koja je pravi dar prirode

Beli slez je pravi dar od prirode, a posebno je važan njegov koren, koji je zapravo i najlekovitiji deo biljke. Dobra stvar je što ovu biljku možete gaiti u svojoj bašti ili dvorištu, kao i u saksiji na prozorskoj dasci, jer ne zahteva posebnu negu.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2022.

19:08

Pomaže kod čireva, gastritisa, čišćenja organizma – biljka koja je pravi dar prirode
Foto: Profimedia

Beli slez takođe pomaže u borbi protiv problema povezanih sa gastrointestinalnim traktom. Koristi se za ublažavanje tegoba kod gastritisa, čireva i u prisustvu povećane kiselosti želuca. Dokazano je da beli slez pomaže i pri čišćenju organizma i sjajan je za detoksikaciju.

Koren belog sleza snižava holesterol i može sniziti nivo šećera u krvi. Koristi se i za mršavljenje, jer reguliše apetit i podstiče osećaj sitosti. Može se koristiti i za negovanje tela spolja, na primer u vidu obloga - kod ujeda insekata, u prisustvu rana i opekotina. Pomaže u otklanjanju bolova u kostima i mišićima.

Koren belog sleza se koristi i u kozmetici, jerposeduje regenerativni i hidratantni efekat na kožu, pomaže u borbi protiv iritacije i suvoće.

Beli slez se najčešće upotrebljava u vidu čaja ili sirupa za ublažavanje kašlja.

Čaj je pogodan i za tretiranje tegoba usled upale mokraćnih puteva, kod dijareje i upale grla, a evo kako se priprema:

Supenu kašiku iseckanog korena prelijte sa 200 ml prethodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30–60 minuta a zatim procedite. Više puta dnevno popijte čaj, a možete ga zasladiti i sa malo meda. Deci dajte po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: