Struka još uvek nije utvrdila tačan uzrok pojave mioma; Ovo su simptomi

Činjenica je da veliki broj žena iskusi ovu pojavu. Do 50. godine života 70 odsto belkinja razvije miome materice - benigne izrasline na zidu materice. Ako su tako česti, zašto se o njima tako malo govori?

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Depositphotos/SIphotography
Foto: Depositphotos/SIphotography

Razlog leži u tome da većina žena ni ne zna da ih ima. Ako ostanu dovoljno mali, miomi ne izazivaju nikakve simptome, ali ako se povećaju mogu prouzrokovati bol, probleme s neplodnošću ili komplikacije u trudnoći.

Simptomi

Miomi se najčešće javljaju u 30-ima i 40-ima, a najčešći simptomi su neredovan menstrualni ciklus i obilne menstruacije. "Kod većine žena miomi ostanu mali, ali ako se povećaju javljaju se i neki drugi simptomi, poput bola u karlici i pritiska na bešiku", objašnjava dr med. Čarls Alhels Vols, prenose Vijesti.

U izuzetnim slučajevima, kada miom preraste svoju prokrvljenost, može prouzrokovati akutni bol. Simptomi zavise i od položaja mioma, pa tako miom koji raste na zadnjoj strani materice može izazvati zatvor.

Tačan uzrok pojave mioma struka još uvek nije utvrdila, ali veruju da je najodgovornija ipak genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu podsticati njihov rast.

Lečenje

Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi pojava mioma i obično ih je više. Nadalje, ako miom ne izaziva neprijatne simptome, a žena ne planira trudnoću, neke pacijentkinje odluče da ne žele da ih leče. U tom slučaju je važno redovno odlaziti na kontrole kako bi se pratio njihov eventualni rast.

Ako se odlučite za lečenje, opcije su razne, od hormonske terapije koja će ublažiti simptome do hirurškog uklanjanja mioma. Važno je naglasiti da je, jednom kad ih dobijete, velika verovatnoća da će se oni vratiti.

"Raspitajte se kod ginekologa o uzimanju vitamina D ili ekstrakta zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da oni suzbijaju rast mioma", savetuje dr Čarls Vols.

strana 1 od 6 idi na stranu