Opekotine od meduze: Šta da radimo?

Opekotine od meduza predstavljaju bolnu pojavu koja se često susreće tokom letnjih meseci na obalama mora.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2023.

09:36

Opekotine od meduze: Šta da radimo?
Foto: Shutterstock/Rost9

U ostatku teksta istražićemo kako se zaštititi od meduza i kako pravilno tretirati opekotine ukoliko dođe do neželjenog susreta sa ovim morskim stvorenjima.

Šta su meduze i na koji način izazivaju opekotine

Meduze su fascinantna stvorenja koja nas često privlače svojom neobičnom lepotom i plivajući pojavom u plavim dubinama mora. Međutim, iako na prvi pogled deluju bezopasno, neke vrste meduza mogu izazvati bolne opekotine koje ostavljaju neprijatne posledice na koži.

Meduze imaju specifične organe, tzv. nematociste, smeštene na pipcima i telu. Ovi mali, otrovni šiljci služe im kao sredstvo za lov i zaštitu od predatora.
Kada dođe do kontakta između kože čoveka i pipaka meduze, nematocisti se aktiviraju, oslobađajući toksin u kožu. Rezultat toga je neprijatan osećaj peckanja i crvenilo kože. Najčešće opekotine od meduza nisu ozbiljne, ali mogu biti izuzetno bolne i uzrokovati svrab i otok na mestu kontakta.

U retkim slučajevima, kod osoba koje su alergične na toksine meduza, opekotine mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije koje zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.
Kako bismo se zaštitili od opekotina, važno je da budemo pažljivi prilikom kupanja u moru. Ako primetite prisustvo meduza u vodi, izbegavajte da plivate u tom području. Takođe, preporučuje se nošenje odeće koja prekriva kožu, posebno tokom perioda kada je verovatnoća susreta s meduzama veća.

Ukoliko dođe do kontakta s meduzom i osetite pečenje na koži, nemojte trljati oštećeno područje jer to može pogoršati situaciju. Umesto toga, isperite mesto opekotine morskom vodom i nanesite hladni oblog kako biste smanjili bol i otok. Takođe, možete koristiti sredstva za ublažavanje bola na bazi benzokaina ili lidokaina.

U slučaju ozbiljnijih reakcija ili alergija na opekotine od meduza, odmah potražite medicinsku pomoć. Sa pravilnim postupanjem i preventivnim merama, možemo uživati u plivanju u moru, učeći istovremeno kako da se zaštitimo od neželjenih susreta s ovim fascinantnim, ali ponekad i neugodnim morskim bićima.

Kako se zaštititi od meduze

Kada je leto u punom jeku, plaže su naš omiljeni beg od vrućine. Međutim, prisustvo meduza u vodama može nam pokvariti tu radost.

Da biste se zaštitili od meduza i bezbrižno uživali u kupanju, evo nekoliko korisnih saveta. Čak neki tvrde da urin navodno pomaže lečenju uboda od meduze. Informišite se

Pre nego što zakoračite u vodu, raspitajte se o području u kojem planirate da se kupate. Proverite da li su meduze prisutne u tom delu i, ako jeste, obratite pažnju na upozorenja koja su postavljena na plaži. Nosite odgovarajuću odeću

Pokušajte da nosite lagane, rastegljive materijale koji prekrivaju što veći deo tela. Ovo će smanjiti izloženost kože i smanjiti šanse za kontakt s meduzama. Koristite kreme za sunčanje

Nanesite kremu za sunčanje na celo telo, uključujući delove koji nisu prekriveni odećom. Neki proizvođači nude i kreme za sunčanje koje dodatno štite od opekotina od meduza. Budite pažljivi u vodi

Dok plivate ili se igrate u vodi, obratite pažnju na prisustvo meduza. Ako primetite njihovo prisustvo, izbegavajte taj deo vode i držite se bliže obali. Obratite pažnju na decu

Ako sa sobom imate decu, obavezno ih upozorite na opasnost od meduza i objasnite im kako da prepoznaju ova stvorenja i izbegnu kontakt s njima. Pravilno postupanje u slučaju kontakta

Ukoliko ipak dođe do neželjenog susreta s meduzom i osetite peckanje, odmah izađite iz vode. Isperite oštećeno područje morskom vodom i nemojte trljati kožu. Možete koristiti hladne obloge ili posebne proizvode za ublažavanje bola od opekotina.

Sledite ove savete i uživaćete u bezbrižnom letnjem kupanju, znajući da ste preduzeli korake kako biste se zaštitili od neželjenih susreta s meduzama.

Ujed meduza prva pomoć

Kada doživite ujed meduze, važno je brzo reagovati. Izvadite se iz vode i isperite mesto ujeda obilno morskom vodom. Nemojte trljati kožu kako ne biste oslobodili dodatne nematociste.

Ako primetite preostale nematociste, koristite pincetu ili tupi predmet da ih pažljivo uklonite. Stavite topao oblog na mesto ujeda kako biste ublažili bol i otok. Možete uzeti lekove protiv bolova na bazi paracetamola ili ibuprofena. Nanesite gel od aloe vere na kožu jer ima umirujući efekat. Pazite na hidrataciju i pijte dovoljno vode. Ako primetite jaku reakciju ili alergijske simptome, potražite odmah medicinsku pomoć.

Pre plivanja, raspitajte se o prisustvu meduza i nosite odgovarajuću odeću za dodatnu zaštitu od ujeda. Pravilnom reakcijom i pažljivim postupanjem možete smanjiti nelagodnost i ubrzati proces oporavka od ujeda meduze.

Prirodni lekovi za ujed meduze

Kada doživimo ujed meduze, prirodni lekovi mogu biti od velike pomoći u ublažavanju nelagodnosti i bržem oporavku. Evo nekoliko efikasnih metoda koje možete isprobati:

Gel od aloe vere

Aloe vera je poznata po svom umirujućem dejstvu na kožu. Nanesite gel direktno na oštećeno područje kako biste smanjili otok, iritaciju i bol.

Sirće

Iako može zvučati čudno, sirće ima svojstva koja mogu neutralisati otrov meduze. Nanesite malu količinu sirćeta na mesto ujeda kako biste smanjili peckanje i svrab.

Crni čaj

Kofein i tanini u crnom čaju mogu pomoći u ublažavanju simptoma ujeda. Pripremite jak crni čaj, ohladite ga i nanesite na oštećeno područje pomoću gaze.

Morska so

Napravite rastvor morske soli i vode, i nanesite ga na kožu kako biste umanjili bol i otok.

Led

Hladni oblog može biti od velike pomoći u ublažavanju boli i smanjenju otoka. Umotajte led u peškir i lagano ga držite na mestu ujeda.

Kurkuma

Napravite pastu od kurkume i vode i nanesite je na oštećeno područje. Kurkuma ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Važno je napomenuti da prirodni lekovi mogu biti efikasni kod blagih ujeda meduza. U slučaju jakih reakcija, alergijskih simptoma ili sumnje na ozbiljnije stanje, potražite medicinsku pomoć odmah. Sada, kada znate za ove prirodne metode, možete se pripremiti za uživanje u letnjim radostima, znajući da imate alternativu u slučaju neželjenog susreta s meduzama.

U kojim slučajevima je za opekotine od meduze neophodno posetiti lekara

Ako primetite da opekotine pokrivaju velike površine kože ili da imaju ozbiljne otvorene rane, odmah posetite lekara.

Takođe, ukoliko se simptomi ne ublaže nakon primene prve pomoći, ili primetite znakove jače alergijske reakcije poput teškog otoka, gušenja, vrtoglavice ili nesvestice, nemojte čekati i odmah potražite stručnu pomoć. Lekar će proceniti stepen ozbiljnosti opekotina i pružiti odgovarajuću terapiju kako biste se što brže oporavili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: