Ishrana 0

19.03.2024.

8:08

Ovaj napitak ima više probiotika od jogurta: Pomaže u kontroli šećera i krvnog pritiska

Jogurt je poznat po svojim hranljivim sastojcima kao što su kalijum, fosfor, riboflavin, jod i cink. Međutim, postoji jedan mlečni proizvod koji nadmašuje jogurt u količini probiotika, a to je kefir.

Izvor: Avaz.ba

Ovaj napitak ima više probiotika od jogurta: Pomaže u kontroli šećera i krvnog pritiska
Shutterstock/Madeleine Steinbach

Podeli:

Kefir, kao fermentisani mlečni proizvod, ima značajne prednosti za zdravlje. Osim što poboljšava zdravlje creva, imunog sistema i digestivnog trakta, kefir ima nizak sadržaj laktoze, antibakterijski efekat i povoljno utiče na nivo holesterola u krvi.

Takođe, doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi i deluje protiv povišenog krvnog pritiska.

Jača kosti

Kefir je bogat kalcijumom i vitaminom K2, koji su ključni za održavanje jakih kostiju i zaštite od preloma. Studija iz 2018. godine otkrila je da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, što znatno smanjuje rizik od preloma.

Umiruje sistem organa za varenje

Probiotici prisutni u kefiru umiruju probavne probleme i pomažu u održavanju osetljive ravnoteže mikroba u crevima. Nedavne studije su dokazale da konzumacija probiotika može znatno smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su gorušica, mučnina i bol u stomaku.

Ublažava stres

Konzumacija kefira može imati pozitivan uticaj na smanjenje anksioznosti. Istraživanje objavljeno u časopisu "Molecular Psychiatry" pokazalo je da zdrava ravnoteža crevnih bakterija podstiče proizvodnju hormona zbog kojih se osećamo dobro, poput serotonina, što može smanjiti nivo stresa.

Kefir se preporučuje za konzumaciju u većim količinama, gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se vari od mleka, zadržavajući se u želucu kraće vreme.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: