Ishrana 0

23.06.2024.

21:03

Često zaboravljate? Ove namirnice bi mogle biti krive za to

Izbacite li ove namirnice iz ishrane, poboljšaćete rad creva, a samim tim i smanjiti šanse za demenciju, tvrde stručnjaci.

Izvor: Večernji.hr

Često zaboravljate? Ove namirnice bi mogle biti krive za to
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Već je poznata povezanost creva i mozga, a svaka nova studija samo potvrđuje koliko bakterije u crevima i metabolički procesi mogu uticati na memoriju. Upravo tu vezu proučava dr. Uma Naido.

Navodi kako postojeće studije pokazuju da postoji šansa da se smanji mogućnost razvoja demencije ako se izbegavaju namirnice koje negativno utiču na creva te posledično na pamćenje i koncentraciju.

Ovo je njena "crna lista".

Šećeri

Iako mozak iz glukoze dobija energiju, ishrana koja uključuje puno šećera može dovesti previše glukoze do mozga, što pak može voditi do problema sa pamćenjem i gubitkom plastičnosti u hipokampusu, delu mozga koji kontroliše pamćenje.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa kada je reč o deci, ali i o odraslima.

Pržena hrana

Pomfrit ili pržena piletina su mnogima omiljene namirnice, ali kada se radi o zdravlju mozga, bilo bi dobro svesti takve užitke na minimum. Jedna studija je pokazala kako je ishrana bogata ovakvim namirnicama povezana sa lošijim rezultatima na testovima pamćenja. Razlog bi mogao ležati u tome što ovako pripremljena hrana može uzrokovati upalne procese.

Ugljeni hidrati visokog glikemijskog indeksa

Iako hleb i testeninu zbog njihova ukusa ne smatrate šećerom, telo ih i dalje procesuira na vrlo sličan način. To znači da i oni mogu povećati rizik od demencije. Ne morate ih potpuno izbaciti iz ishrane, ali potrebno je pripaziti koje UH jedete. Kvalitetniji UH su celovite žitarice, namirnice pune vlakana, i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje biste trebali manje da jedete su krompir, beli hleb i beli pirinač.

Alkohol

Dok alkoholna pića mogu nakratko doneti užitak, stalno konzumiranje ipak može dovesti do problema. Arhana Sing-Manoks, profesorka i naučnica na francuskom institutu za zdravlje i istraživanja, pratila je 23 godine 9.000 ljudi kako bi se potvrdilo šta alkohol radi mozgu. Rezultati pokazuju kako osobe koje piju više od 14 pića u nedelju dana imaju veći rizik od razvoja demencije u poređenju sa onima koji su ga pili umereno.

Nitrati

Koriste se kako bi namirnice duže trajale ili kako bi im se pojačala boja, a njihova konzumacija može biti povezana sa demencijom. Nedavna studija je pokazala kako nitrati mogu promeniti stanje u crevima tako da utiču na ravnotežu bakterija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: