Zdravlje

Sreda, 18.01.2023.

10:22

Broj obroka tokom dana može da vam skrati život

Studija nije imala dovoljan obuhvat kako bi se utvrdila uzročno posledična veza između preskakanja obroka i preuranjene smrti, ali već je i poveznica dovoljna za dalje istraživanje, napominju autori.

Izvor: Poslovni.hr

Broj obroka tokom dana može da vam skrati život
Foto: Profimedia

Preskakanje jednog od tri standardnih dnevnih obroka može da ima ozbiljne zdravstvene posledice, pokazala je nova američka studija.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazalo je da je samo jedan obrok dnevno povezan s većim mortalitetom.

Preskakanje doručka povezano je većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere s većim mortalitetom od svih uzroka.

Problem je uočen i kada su posredi sva tri obroka, ako su preblizu jedan drugome. Razmak od 4,5 sati među obrocima takođe nosi veći rizik od smrti od svih uzroka.

"Naše je istraživanje otkrilo kako je verovatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno pre umreti od onih koji jedu više puta u danu", kazao je Jangbo San, epidemiolog sa Univerziteta Tenesi.

Veza je ostala čak i nakon što su naučnici prilagodili rezultate raznim faktorima životnog stila poput konzumacije alkohola, pušenja, nivoa fizičke aktivnosti ili kvalitete ishrane.

"Zato preporučujemo konzumaciju najmanje dva ili tri obroka u danu", rekao je San.

Studija nije imala dovoljan obuhvat kako bi se utvrdila uzročno posledična veza između preskakanja obroka i preuranjene smrti, ali već je i poveznica dovoljna za dalje istraživanje, napominju autori.

Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utiču na prehrambene navike i mortalitet.

"Naši se rezultati temelje na analizi javnih podataka i ne impliciraju kauzalnost", rekao je Vej Bao, epidemiolog sa Univerziteta Ajoa. "Bez obzira na to, ono što smo otkrili ima metaboličkog smisla."

"Metabolički smisao" odnosi se na to da preskakanje obroka dovodi do toga da se u jednom od njih u organizam unese previše energije.

To može da prouzrokuje neravnotežu u načinu na koji telo reguliše glukozu i posledično narušava metabolički sistem.

Otprilike 30 odsto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno.

Za to, naravno, postoje brojni razlozi – od radnog vremena, užurbanog načina života, siromaštva, namernog gubljenja kilograma, ali tim naučnika koji je sproveo studiju nada se da će ona podstaći dalje analize važnosti konzumiranje redovnih obroka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: