Jedno suvo voće sprečava gubitak koštane mase ljudima preko 50, dovoljna šaka dnevno

Ali ako želite da zaštitite zdravlje kostiju, onda bi trebalo razmisliti da svakodnevno pojedete jednu šaku suvih šljiva, a odlične su i za one koji žele da se osjećaju zdravo i jako i kada stare. Osim što su ukusne i što će vas zasititi, odlične su za zdravlje kostiju, navodi se u rezultatima nove studije.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2022.

11:01

Jedno suvo voće sprečava gubitak koštane mase ljudima preko 50, dovoljna šaka dnevno
Foto:Shutterstock/Bartosz Luczak

Sa dijetom ili bez nje, najzdravije namirnice su upravo one biljnog porijekla i treba ih jesti što češće pa sigurno nećete pogrešiti ako pojedete jabuku, narandžu, jagodu ili borovnice – a da ne spominjemo super zdrave banane, nar ili grožđe.

Korenasto povrće puno fosfora i cinka ima snažno dejstvo protiv raka, sada mu je sezona

Istraživanje je sprovedeno od strane programa Integrativne biomedicine i psihologije sa Univerziteta "Kinesiology" ove godine, a u istraživanje su bile uključene žene koje su prošle menopauzu i tokom dana, tokom 12 meseci, jele nijednu, 6 ili 12 suvih šljiva tokom dana.

Glavni autor studije dr. Janhavi Demani je pojasnio: "Rezultati koje smo dobili upućuju da konzumacijom 6 ili 12 šljiva dnevno smanjujemo mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze".

Superhrana koju su jele i naše babe: Puna hranljivih sastojaka koji sprečavaju rak i Alchajmera

Demani dodaje i da nas ova studija vodi do spoznaje kako bi suve šljive mogle da budu obećavajuća namirnica koja sprečava pojavu upale.

Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida mogu da pomognu u borbi protiv osteoporoze. Suve šljive sadrže polifenole koji mogu da smanje posledice upala i oksidativnog stresa koji doprinosi gubitku koštane mase", dodaje Kelsi Sacman, nutricionista.

I dok su sve šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro je kombinovati ih s proteinima kako bi se sprečio porast šećera u krvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: