Zdravlje

Nedelja, 07.01.2024.

18:02

Ova ishrana je već sedmu godinu zaredom proglašena za najbolju

Već sedmu godinu zaredom, mediteranska dijeta je dobila titulu najbolje ishrane, prema rangiranju za 2024. koje je objavio US News & World Report.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Ova ishrana je već sedmu godinu zaredom proglašena za najbolju
Foto: Shutterstock/Antonina Vlasova

 

 

Mediteranska dijeta je takođe zauzela prvo mesto u kategorijama najlakše ishrane, najbolje ishrane za porodicu, najbolje dijete zdrave ishrane i najbolje dijete za dijabetes, zdravih kostiju i zglobova i srca, navodi se u izveštaju.
 
DASH dijeta (Dietari Approaches to Stop Hipertension) osvojila je drugo mesto za najbolju ishranu, dok je MIND dijeta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delai) zauzela treće mesto na listi od 30 dijeta. Sve tri vrhunske dijete su biljne, sa fokusom na voće i povrće, integralne žitarice, pasulj i semenke.
 
Komisija od 43 nutricionista prvi put je ocenila vegansku ishranu, koja je osvojila treće mesto u kategoriji najbolje biljne dijete. Druge novo ocenjene dijete za 2024. uključivale su Dukan dijetu (28. od 30 najboljih dijeta); dijeta Herbalife Nutrition (29. od 30 dijeta); HMR (Resursi za upravljanje zdravljem) (21. od 30 dijeta) i sestrinski brend, Plan profila (19. od 30 dijeta); i Plantstrong (ranije Engine 2) dijeta, koja je zauzela 15. mesto u kategoriji najbolje ukupne dijete.
 
"Svet ishrane može biti neodoljiv i pun dezinformacija i netačnih zdravstvenih tvrdnji“, rekla je Šanli Čien, viši zdravstveni urednik u US News-u.
 
Poslednja na listi 30 najboljih ukupnih dijeta je bila ishrana sirovom hranom, koja preporučuje hranu koja nije "kuvana, obrađena, mikrotalasna, ozračena, genetski modifikovana ili izložena pesticidima ili herbicidima", navodi se u izveštaju.
 
Mediteranska dijeta
 
Mediteranska ishrana predstavlja stil ishrane koji se ističe po naglasku na raznovrsnom i svežem voću i povrću, obezbeđujući telu obilje antioksidanata, vitamina i minerala. Glavna karakteristika ove dijete su zdrave masti iz izvora kao što su maslinovo ulje i avokado.
 
Uz to, uživanje u obilju masne ribe, bogate proteinima, zajedno sa integralnim žitaricama i raznim mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama, donosi više vlakana i biljnih proteina prema preporukama nutricionista.
 
Jelovnik mediteranske ishrane često uključuje povrće, voće, pasulj, sočivo, orašaste plodove, integralne žitarice kao što su hleb od integralnog pšenice i smeđi pirinač. Ekstra devičansko maslinovo ulje se koristi kao ključni izvor zdravih masti. Pored toga, uključuje umerenu konzumaciju ribe, posebno one bogate omega-3 masnim kiselinama, umerenu količinu sira i jogurta, i minimalnu količinu mesa, preferirajući živinu umesto crvenog mesa. Slatkiši i slatka pića se konzumiraju u veoma malim količinama, a umerena konzumacija vina uz obroke često je deo ovog načina ishrane.
 
Mediteranska dijeta nudi mnoge prednosti, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, održavanje zdrave težine, ravnoteže glukoze, krvnog pritiska i holesterola. Takođe doprinosi smanjenju rizika od metaboličkog sindroma, podržava zdravu crevnu mikrobiotu, smanjuje rizik od određenih vrsta raka i doprinosi dugovečnosti.
 
Mediteranska dijeta ne samo da čuva zdravlje, već pruža i dobar gastronomski doživljaj, pa zašto je ne probati u 2024. godini?

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: