Zdravlje

Četvrtak, 27.10.2022.

10:19

Glavom plaćaju taman ten: Zabranite solarijume

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) najavilo je da će u ponedeljak uručiti novoj ministarki zdravlja, prof. dr Danici Grujičić, zahtev da se solarijum u Srbiji u potpunosti zabrani.

Izvor: zena.blic.rs

Glavom plaćaju taman ten: Zabranite solarijume
Foto: Shutterstock/Africa Studio

Udruženje dermatovenerologa Srbije izborilo se, u cilju prevencije od melanoma, za zabranu korišćenja solarijuma za mlađe od 18 godina, a namera UPOOM-a je da proširi tu akciju na potpuno ukidanje solarijuma za sve. "Zato ćemo u ponedeljak na sastanku sa minstarkom zdravlja izneti ovaj zahtev", rekao je Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

On je najavio da će Sedmi regionalni skup o melanomu biti održan od 28. do 30. oktobra u Zemunu gde će članovi Udruženja tražiti da se solarijum potpuno ukine u Srbiji.

Na skupu će učestvovati lekari, predstavnici pacijenata i pacijenti iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Banjaluke, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Valjeva, Novog Pazara, Beograda i Zemuna. Osnovna ideja skupa je regionalna saradnja i osnivanje Regionalnog udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

"Melanom se sastoji od četiri stadijuma. Četvrti stadijum, metastatski melanom, do nedavno je bio smrtonosna bolest za sve pacijente koji se nađu u tom stadijumu. Srećom, to više nije tako. Pronađeni su lekovi koji pacijentima obolelim od metastatskog melanoma omogućavaju da se bore protiv te opake bolesti. Međutim, i dalje veliki broj pacijenata obolelih od metastatskog melanoma umire. Ali velika razlika je u tome što je preživaljavanje značajno produženo, kao i u tome što postoji određeni broj pacijenata kod kojih je metastatski melanom praktično postao hronična bolest, poput hipertenzije", dodao je Pilipović.

Adjuvantna terapija će uskoro biti na pozitivnoj listi

Foto: Shutterstock/NDAB Creativity
Prema njegovim rečima, pacijenti u Srbiji već neko vreme imaju priliku da se leče od metastatskog melanoma najmodernijim lekovima.

To je adjuvantna terapija i ona se prima samo godinu dana. Otprilike polovina pacijenata koja primi tu terapiju ne prelazi u četvrti stadijum melanoma i praktično se smatra izlečenim. To je potpuna revolucija u medicini. Mi sa nadležnima radimo na tome da ta terapija što pre postane deo liste lekova koje bi pacijenti oboleli od melanoma u Srbiji dobijali o trošku države.

"Na svojoj koži sam osetila benefite ove terapije", rekla je Beba Golubović, potpredsednica UPOOM-a.

Katarina se 6 godina bori sa melanomom: Bila sam žrtva saveta da treba da idem u solarijum VIDEO

"Kada sam se razbolela od raka kože 2015, za razliku drugih zemalja, u Srbiji nije bilo lekova. Bolest je vrlo brzo metastazirala. Sreća u nesreći je da je u tom periodu počela da se sprovodi klinička studija o adjuvantnoj terapiji melanoma na VMA. Cilj studije je bio utvrđivanje svih činjenica o tome da li lekovi koji se koriste u lečenju metastatskog melanoma (4.stadijum), mogu i u kojoj meri sprečiti razvoj bolesti kod visokorizičnih pacijenata koji su u trećem stadijumu bolesti. Verujem da mi je učešće u toj studiji spasilo život", rekla je Beba i dodala:

"Nema uputa lekara opšte prakse, nema zakazivanja laboratirije, skenera, magneta...moje je samo da dodjem na vma u određeno vreme. Nalazi se dobijaju odmah u toku dana te nema čekanja i stvaranja dugotrajne nervoze i napetosti. Za sve kroz šta prolazim mogu da okrivim samo sebe, svoju želju za tamnom tenom, sunčanju i korišćenju solarijuma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: