Svet 0

12.05.2024.

21:26

Zatvorena birališta na predsedničkim izborima u Litvaniji, Nauseda favorit

Biračka mesta na predsedničkim izborima u Litvaniji zatvorena su večeras, a izlaznost je, prema podacima izborne komisije, bila 59 odsto, što je najviše u poslednje skoro tri decenije.

Izvor: Tanjug

Zatvorena birališta na predsedničkim izborima u Litvaniji, Nauseda favorit
Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Podeli:

Očekuje se da će na ovim izborima aktuelni predsednik Gitanas Nauseda, pouzdani saveznik Ukrajine u sukobu sa Rusijom, dobiti novi mandat, nakon kampanje usmerene na bezbednosne probleme u baltičkim državama, prenosi Rojters.

Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 odsto glasova, što nagoveštavaju rezultati sprovedenih anketa, 26. maja će biti održan drugi krug glasanja. Prvi rezultati izbora očekuju se posle ponoći.

Rezultati nedavne ankete pokazali su da Nauseda, 59-godišnji bivši bankar, ima podršku 29 odsto birača, dok je njegov najjači oponent premijerka Ingrida Simonite (49), sa podrškom 14 odsto biračkog tela. Birači su zabrinuti da bi bivše sovjetske baltičke zemlje, sada članice NATO i Evropske unije, u budućnosti mogle biti mete ruske agresije.

Malo više od polovine stanovnika Litvanije, zemlje sa 2,8 miliona stanovnika, veruje da je ruski napad moguć ili čak vrlo verovatan, pokazala je anketa ELTA/Baltijos Tyrimai.

Litvanska obaveštajna služba je u martu saopštila da Rusija radi na jačanju svojih vojnih sposobnosti duž svojih granica sa NATO zemljama, navodi Rojters.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: