Proverite da li imate simptome ove retke bolesti VIDEO

Utrnulost nogu i ruku, pojava malaksalosti i mučnine, zamor pri hodu, aritmije i gubici svesti i bolovi u grudima, sve su to simptomi koji mogu da ukažu na vrlo retku naslednu bolest koja je zasad otkrivena kod samo šest pacijenta u Srbiji.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Javlja se kod odraslih osoba i karakteriše je postojanje dominantnog progresivnog oštećenja perifernih nerava, srca, struktura oka i bubrega.

"Transtiretinska amiloidoza je jedna od formi amiloidoze, a amiloidoza je jedna od važnijih oblika bolesti deponovanja kod koje se strani materijal, uglavnom pogrešno savijeni proteini, produkuju u okviru te bolesti i deponuju na raznim mestima u telu. Proteini mogu biti različitog porekla, a najčešće su porekla hematoloških malignih bolesti", rekao je za TV Prva prof. dr Arsen Ristić iz Kliničkog centra Srbije.

"Druga forma amiloidoze je transtiretin, koji je jedan važan protein u metaboličkim procesima u telu, on gubi svoju adekvatnu prostornu organizaciju i zbog toga se takođe deponuje polako, vremenom, godinama na različitim mestima u telu, kao posledica genetske greške, dakle nasledne bolesti ili kao posledica stečenog obolenja, a tih bolesnika u svetu ima više", rekao je on.

Slična bolest koju ne prepoznajemo dovoljno često, koja se veoma slično manifestuje kao i ova nasledna forma, kod starijih osoba preko 60 godina, to je senilna forma amiloidoze, koja je takođe jednako važna, ona se prepoznaje kao srčana mana, ili se leči kao jedna nezgodna forma srčane slabosti.

"Manifestuje se nespecifično i to je razlog kasnog otkrivanja prepoznavanja, zamaranje, oticanje i trnjenje ruku i nogu, utrnulost se penje ka ekstemitetima, jedino što takvim pacijentima iz čista mira pukne tetiva mišića na ruci, oni takođe jako loše podnose ustajanje, naglo im pada pritisak i vremenom sve teže hodaju", rekao je Ristić

Za ovu bolest postoji terapija i može da se produži život i kvalitet života bolesnika, postoje lekovi i dostupni su, ovi pacijenti bi bez lekova živeli maksimalno do tri godine, a više o ovome pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu