Tri četvrtine svih bolova u grudima zapravo i nisu od srca VIDEO

Evropsko udruženje kardiologa od ove godine je proglasilo april kao mesec upozorenje na anginu pektoris - bol u grudima.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 03.04.2019.

12:22

Tri četvrtine svih bolova u grudima zapravo i nisu od srca VIDEO
Foto: 9nong / depositphotos

Pet odsto stanovništva u Srbiji boluje od angine pektoris, a kad je reč o starijima od 70 godina, procenat je veći od 20 odsto.

Profesor doktor Petar Otašević iz Instituta za kardiovaskularn bolesti "Dedinje" kaže da više od tri četvrtine svih bolova u grudima zapravo i nisu srčanog porekla.

"Ukoliko bol koji osetite ima karakteristike pečenja, stezanja, javlja se u sredini grudi i širi ka vilici i rukama, izazavan je na primer penjanjem uz stepenice i prođe kad odmorite, verovatnoća je velika da je bol srčanog porekla i da imate anginu pektoris".

To oboljenje može dovesti do infarkta miokarda i smrti, ali pre svega treba da se dijagnostikuje, a onda se proceni i koliko je stvarno opasna.

Kako se leči angina pektoris i šta znači izdvajanje meseca aprila kao upozorenje možete saznati u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: