Oboleli od raka koji koriste homeopatiju umanjuju šanse da prežive

Ljudi koji koriste homeopatiju, biljne lekove i druge alternativne terapije kao deo njihovog tretmana za lečenje raka, navodno, dva puta imaju veću šansu da umru od oboljenja u odnosu na one koji se leče savremenim priznatim metodama, pokazala je studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

15:54

Oboleli od raka koji koriste homeopatiju umanjuju šanse da prežive
Thinkstock / Ilustracija

To se događa zato što pacijenti koji koriste savremene (alternativne) terapije često odbijaju neke od preporučenih medicinskih tretmana što dovodi do mnogo lošijeg stanja, pronašli su istraživači sa Univerziteta Jejl, a piše "Independent".

Alternativna (savremena) medicina pokriva širok opus trendova i tradicija za borbu protiv raka koje nisu naučno dokazane. Neki od najpopularnijih su kineska biljna medicina i homeopatija, suplementi u ishrani, čista hrana, (clean eating), joga i masaža.

I dok su studije pokazale da neke alternativne terapije, uključujući masažu i akupunkturu, mogu da pa poboljšaju kvalitet života pacijenata, istina je da se često zanemaruju medicinski priznate metode. Samim tim, prema studiji pacijenti veruju da im one mogu pomoći da pobede bolest.

"Nažalost, postoji velika konfuzija o ulozi savremenih terapija", kaže dr Skajler Džonson, vodeći autor studije koja je objavljenja u "Žurnalu američke medicinske asocijacije onkologa" (Journal of the American Medical Association Oncology).

Dok alternativne terapije mogu da se koriste kao dodatno sredstvo i podrška pacijentima kako bi se lakše borili sa simptomima raka, čini se da su one označene kao dovoljno efektivan tretman protiv raka što one zasigurno nisu - otuda duplo veća smrtnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: