Aktuelno 3

11.04.2024.

13:30

Udar na zdravlje sa više frontova, bolesti u Srbiji ne posustaju

Slučajevi velikog kašlja poslednjih meseci su u porastu širom Evrope, u Srbiji se pertusis raširio još tokom zime, a pored toga zdravlje u našoj zemlji ugrožavaju i druge bolesti i alergije.

Udar na zdravlje sa više frontova, bolesti u Srbiji ne posustaju
chaythawin/Shutterstock

Podeli:

Čini se da nam visoke temperature nisu donele mir, jer po svemu sudeći, suočavamo se sa tri problema - velikim kašljem, malim boginjama, i prolećnim alergijama. Naime, poslednje nedelje, prema izveštajima Instituta za javno zdravlje Srbije, primetan je porast broja slučajeva velikog kašlja i malih boginja, zbog kojih su na snazi pooštrene mere.

Veliki kašalj

Situacija sa velikim kašljem i dalje je vrlo zabrinjavajuća u našoj zemlji. Poslednjih meseci broj slučajeva je u porastu širom Evrope, a Hrvatska je trenutno žarište pertusisa, sa više od 6.000 slučajeva. I u Srbiji se povećao broj obolelih.

Naime, u izvеštајu о еpidеmiоlоškој situаciјi pеrtusisа nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје u 2024. gоdini zаključnо sа 29.3.2024. gоdinе navodi se da su potvrđena 1.102 slučаја, a prema najnovijem izveštaju, veliki kašalj je zaključno sa 5. aprilom u Srbiji potvrđen kod 1.226 osoba, što je za 124 više.

Od početka 2024. godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca. Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Male boginje

Kada su male boginje u pitanju, i u ovom slučaju brojke ne miruju. Nakon alarmantne situacije ove zime, prema poslednjem izveštaju Instituta "Batut", zaključno sa 5. aprilom, ukupnо su rеgistrоvаnа 54 slučаjа mоrbilа.

Najviše oboolelih je i dalje u Beogradu, u kom je i prijavljena epidemija 22. februara.

Osim u glavnom gradu, zaraza se proširila i u Novom Sadu, Staroj Pazovi, Boru, Valjevu, Mionici.

Dаnа 4. i 5. aprila оdinе pоtvrđеnа su čеtiri slučаја mоrbilа nа tеritоriјi Јužnоbаnаtskоg оkrugа (dvа u Pаnčеvu i pо јеdаn u Kоvinu i Коvаčici). Оbоlеlе оsоbе su uzrаstа 15, 26, 30 i 33 gоdinе i nеpоznаtоg su vаkcinаlnоg stаtusа.

Alergije

Dolaskom proleća, a vrlo rano i toplog vremena, mnogima su se razvile alegije, a simptomi mogu biti vrlo nezgodni za svakodnevno funkcionisanje.

Kako je Tanjug naveo pre nekoliko dana, poslednji podaci monitoringa alergenog polena u Beogradu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je zabeleženo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća.

Kako je Mirjana Mitrović rekla, poredeći sa istim periodom od prošle godine, sada su znatno veće količine polena drveća, "a i dosta su ranije krenuli poleni korovskih biljaka i trava".

Grip

Kada je еpidеmiоlоšка situаciја gripа u pitanju, Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" izdao je podatke koji obuhvataju period od 25. do 31. marta. Navode da su u ovoj nedelji u Rеpublici Srbiјi, nа оsnоvu pоdаtака iz pоpulаciоnоg nаdzоrа nаd gripоm, priјаvljеnа 5.842 slučаjа оbоljеnjа sličnih gripu.

Korona

Slučajevi koronavirusa takođe se beleže. Prema podacima koje je dao Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", po prethodnom bilansu, od 28. marta, Srbiji je bilo 96 zaraženih među 4.741 testiranom osobom. Trenutne brojke su sledeće - od 28. marta do 4. aprila, broj potvrđenih slučajeva porastao je na 107, dok je za period od 4. aprila do danas prijavljeno 69 slučajeva.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: