Aktuelno 21

09.04.2024.

13:44

Evropa pred kolapsom: Opasna bolest se širi, kakvo je stanje u Srbiji?

Slučajevi velikog kašlja poslednjih meseci su u porastu širom Evrope, a Hrvatska je trenutno evropsko žarište pertusisa.

Izvor: B92.net

Evropa pred kolapsom: Opasna bolest se širi, kakvo je stanje u Srbiji?
Ilustracija: Shutterstock/hxdbzxy

Podeli:

U Češkoj, odakle stižu izveštaji o nestašici vakcine protiv velikog kašlja, broj slučajeva najveći je u poslednjih 60 godina, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Do naglog porasta je poslednjih meseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španiji, te i u Velikoj Britaniji, ali i u Hrvatskoj. U toj zemlji je u poslednjih 15 meseci prijavljen 6.381 slučaj velikog kašlja, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Kada je Srbija u pitanju, veliki kašalj prijavljen je još krajem prošle godine, da bi situacija u januaru i februaru postala alarmantna, te je prijavljena epidemija velikog kašlja.

Podsetimo, od pоčеtkа 2024. gоdinе priјаvljеnа su dvа smrtnа ishоdа obolelih od pеrtusisa kоd nеvаkcinisаnе dеcе uzrаstа dvа i pо, оdnоsnо tri mеsеcа (stоpа mоrtаlitеtа 0,3 nа miliоn stаnоvnikа, lеtаlitеt 0,4%).

Nајvеći brој slučајеvа rеgistrоvаn је u uzrаsnim grupаmа оsоbа stаriјih оd 20 gоdinа, оdnоsnо uzrаstа 10 dо 14 gоdinа, dоk је nајvеćа uzrаsnо-spеcifičnа stоpа incidеnciје zаbеlеžеnа u uzrаsnој grupi оdојčаdi mlаđе оd 12 mеsеci i kоd dеcе uzrаstа 10 dо 14 gоdinа, navodilo se tada na sajtu Instituta Batut.

Možda vas zanima

Kakva je trenutna situacija u Srbiji?

U izvеštајu о еpidеmiоlоškој situаciјi sa epidenijom pеrtusisа nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје u 2024. gоdini zаključnо sа 29.3.2024. gоdinе navodi se da su potvrđena 1.102 slučаја velikog kašlja od početka godine.

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Kada je reč o Gradu Beogradu, gde je najviše slučajeva, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta 2023. do 4. aprila 2024. godine registrovano je 1026 slučajeva obolevanja od velikog kašlja,.

Koji su simptomi i kako se leči veliki kašalj?

Aktivna imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja sprovodi se kod dece od navršena dva meseca života primenom kombinovanih vakcina koje sadrže komponente protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, bez komponenata protiv drugih zaraznih bolesti ili sa njima, u skladu sa kalendarom imunizacija.

Možda vas zanima

Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće šest meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole (najkasnije u toku prvog razreda).

"Reč je inače o respiratornoj infekciji koju izaziva bakterija bordatela pertusis. Svako ko kašlje duže od dve nedelje sa zacenjivanjem i ima nagon za povraćanjem, prema definiciji američkog Centra za kontrolu zaraznih bolesti, vodi se kao da ima veliki kašalj i nema drugih specifičnih simptoma. Bolest traje 100 dana, prvih sedam samo curi nos, tri nedelje sledi kašalj sa zacenjivanjem, a ukupno oboleli kašlju i do pomenutih 100 dana", naveo je ranije za B92.net doktor Mihajlo Stevanović.

Bolest se leči antibioticima, ali lečenje ne skraćuje trajanje bolesti i ne utiče na kliničke simptome, već objašnjava, antibiotici se koriste da se bolest ne bi prenosila na druge.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: