Aktuelno 8

09.04.2024.

8:52

"Žarište jedne od najzaraznijih bolesti je u Hrvatskoj"

Slučajevi velikog kašlja poslednjih meseci su u porastu širom Evrope, navodi Politico, a Hrvatsku označava kao trenutno evropsko žarište pertusisa.

Izvor: jutarnji.hr/b92

"Žarište jedne od najzaraznijih bolesti je u Hrvatskoj"
absolutimages/Shuttesrtock

Podeli:

U Češkoj, odakle stižu izveštaji o nestašici vakcine protiv velikog kašlja, broj slučajeva najveći je u poslednjih 60 godina, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), piše Jutarnji.hr.

Do naglog porasta je poslednjih meseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španiji, te i u Velikoj Britaniji.

"Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u zadnjih više od 30 godina", rekao je Paul Hanter, doktor i profesor na Univerzitetu "East Anglia".

Prošle godine su u Engleskoj zabeležena ukupno 853 slučaja, a samo u februaru ove godine evidentirano ih je 913.

Trenutno evropsko žarište je Hrvatska, koja je u poslednjih 15 meseci prijavila 6.381 slučaj.

Kada je naša zemlja u pitanju, izvеštај о еpidеmiоlоšкој situаciјi pеrtusisа nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје u 2024. gоdini zакljučnо sа 29.3.2024. gоdinе navodi da je potvrđeno 1.102 slučаја.

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: