Aktuelno 1

10.04.2024.

10:06

Upozorenje za ljude koji pate od alergija: Velika količina polena je u vazduhu

Poslednji podaci monitoringa alergenog polena u Beogradu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je zabeleženo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća.

Izvor: Tanjug

Upozorenje za ljude koji pate od alergija: Velika količina polena je u vazduhu
Dragana Gordic/Shutterstock

Podeli:

Ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave, izjavila je jutros Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena te agencije.

Ona je za Tanjug istakla da su izuzetno topla zima, a i sam početak toplog proleća uticali na ranije cvetanje alergenih vrsta drveća, pored čega je došlo i do "izuzetno velike produkcije polena u vazduh”.

"Beležimo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave", rekla je Mitrović.

Prema njenim rečima, podaci monitoringa pokazuju da je u visokim koncentracijama prethodnih dana bio polen breze, tisa i čempresa, vrba, platana i to izrazito na Novom Beogradu, zatim i javora, duda, hrasta, jasena i oraha.

"Svi zajedno u unakrsnim reakcijama uticali su da se na alergijske simptome žali veliki broj sugrađana", rekla je Mitrović.

Poredeći sa istim periodom od prošle godine, ona kaže da su znatno veće količine polena drveća, "a i dosta su ranije krenuli poleni korovskih biljaka i trava”.

"Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na našoj Android aplikaciji “Polen Srbija” može se pratiti kakve su sve vrednosti po svim gradovima i u tom smislu videti da li nam odgovara Soko banja ili drugi deo centralne Srbije, kao i to da se ne lečimo sami, već u dogovoru sa lekarima, krenuti ranije 10 dana sa terapijama pre nego što krenu alergeni na koje smo ustanovili da smo alergični, odnosno da imamo probleme", rekla je Mitrović.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

18 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

23 h

Podeli: