Zbogom, Flashu - Microsoft napravio obaveznim uklanjanje iz Windows-a 10

Microsoft, Apple, Google, Mozilla, pa čak i sam Adobe su svi odbacili Adobe Flash tehnologiju, koja je svoj životni vek dostigla 1. januara ove godine. Ovog jula Microsoft ide korak dalje - KB4577586, zvani Ažuriranje za uklanjanje Adobe Flash Player-a, postaće obavezan za sve verzije operativnog sistema Windows 10.

Izvor: Arstechnica
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Windows "Ažuriranje za uklanjanje Adobe Flash Player-a" postaje obavezno ovog jula. Dotično ažuriranje neće ukloniti nezavisne instalacije Flash player-a - samo verzije koje su u paketu sa samim Windows-om. Čini se da promena neće značajno uticati na većinu ljudi - Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefok i Apple Safari okončali su podršku za Flash do 1. januara 2021.

Iako Internet Explorer 11 (i IE režim u Microsoft Edge) podržava direktnu instalaciju preuzetih Flash plejera kao dodatak, sam Adobe Flash plejer ima ugrađeni "kill-switch" zbog čega odbija da reprodukuje Flash sadržaj ako sistemski datum je podešen na kasnije od 12. januara 2021.

Pored svih verzija sistema Windows 10, KB4577586 je dostupan i biće instaliran kao bezbednosna ispravka na operativnim sistemima Windows 8.1, Windows Server 2012 i Windows Embedded 8 Standard.

Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti da Flash i dalje bude na vašem sistemu i ne želite da čekate da ažuriranje postane obavezno, možete i da preuzmete i primenite KB4577586 direktno iz Windows kataloga - a kada završite, mogožete proslaviti tako što sigurno odigrate jednu emuliranu Flash igru iz predivne "Internet arhive".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.