Zaštitite se: Hakeri koriste lažne ChatGPT servise za širenje virusa

Informaciju da se generativni AI servisi, poput ChatGPT-a, koriste za stvaranje zlonamernog koda čuli smo i ranije, ali hakeri ih sad koriste za širenje zlonamernog softvera na drugačiji način: koristeći njihovu novostečenu popularnost kao mamac.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 05.05.2023.

10:00

Zaštitite se: Hakeri koriste lažne ChatGPT servise za širenje virusa
Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Facebookova matična kompanija Meta objavila je svoje najnovije istraživanje pretnji i tehničku analizu upornih zlonamernih kampanja ove nedelje.

U izveštaju se upozorava da je otkriveno desetak vrsta malvera, uključujući DuckTail i NodeStealer, koji se predstavljaju kao ChatGPT i drugi generativni AI alati, a ljude ciljaju putem zlonamernih ekstenzija, oglasa i raznih platformi i društvenih medija. Njihov cilj je da prikazuju ​​neovlašćene oglase s kompromitovanih poslovnih naloga širom interneta.

"U jednom slučaju videli smo da hakeri stvaraju zlonamerne ekstenzije pregledača dostupne u zvaničnim veb prodavnicama koje tvrde da nude alate zasnovane na ChatGPT-u", rekli su bezbednosni inženjeri Mete. "Oni bi zatim promovisali ta zlonamerna proširenja na društvenim medijima i putem sponzorisanih rezultata pretraživanja kako bi prevarili ljude da preuzmu zlonamerni softver."

Iz Mete su istakli da su otkrili i zaustavili ove operacije zlonamernog softvera, uključujući prethodno nepoznate vrste malvera.

TechCrunch piše da DuckTail potiče iz Vijetnama i cilja korisnike Facebooka od 2021. Zlonamerni softver krade kolačiće pregledača i otima prijavljene sesije kako bi ukrao podatke žrtve, uključujući informacije o nalogu, podatke o lokaciji i dvofaktorske kodove za autentifikaciju. Takođe može da preotme bilo koji Facebook poslovni nalog kojem žrtva ima pristup.

NodeStealer je Facebook identifikovao u januaru. Cilja internet pregledače na Windowsu s ciljem krađe kolačića i uskladišteniuh korisničkih imena i lozinki kako bi na kraju ugrozio Facebook, Gmail i Outlook naloge. Takođe potiče iz Vijetnama i distribuiraju ga pretnje iz te zemlje.

Sajber kriminalci brzo prelaze na najnovije trendove i popularne usluge kao način širenja zlonamernog softvera. Prethodni primeri uključuju MSI Afterburner, Roblox, pa čak i Cyberpunk 2077. Kako god, rat između hakera i velikih igrača se nastavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: