Vlast da nadgleda buduće tehnologije

Profesor sa Oxford univerziteta, koji je pre 15 godina prognozirao da bismo jednog dana mogli da živimo u simuliranoj kompjuterskoj stvarnosti, izneo je nova predviđanja za budućnost čovečanstva, a koja su u vezi sa kontrolom potencijalno opasnih tehnologija.

Izvor: Pcpress.rs, Futurism
Podeli
Foto: Depositphotos
Foto: Depositphotos

Naime, Nick Bostrom je na poslednjoj TED konferenciji predstavio svoj najnoviji rad – “The Vulnerable World Hypothesis" – u kojoj, između ostalog, ističe da će vlade biti u obavezi da nadgledaju buduće tehnologije, a kako bi se sprečilo da čoveka uništi neka od njegovih kreacija.

Radi se o radikalnoj distopijskoj predstavi o budućnosti, čija sudbina zavisi od prirode ideja koje se u budućnosti budu javljale, a Bostrom predviđa da će se, ako se tehnologije ne budu pratile, u budućnosti konačno javiti i ideja čija bi realizacija mogla da dovede do uništenja civilizacije kakvu danas poznajemo.

Potencijalnu katastrofu bi, tvrdi Bostrom, mogla da spreči jedino efikasna vlada koja bi funkcionisala na nivou celog sveta i koja bi imala ovlašćenje da zaustavi razvoj svih potencijalno opasnih projekata.

Takva vlada bi bila uvod u konačnu distopiju, budući da Bostrom predlaže i „ogrlice slobode“ koje bi građani stalno nosili, a kako bi članovi vlade mogli da konstantno prate njihove aktivnosti, te se fokusiraju na one koji su prethodno označeni kao opasni. Podatke koji bi se prikupljali na takav način obrađivali bi sistemi veštačke inteligencije, da bi u izveštajima navodili samo one delove razgovora koji ukazuju na rađanje neke potencijalno opasne ideje.

Iako je čovečanstvo već svedočilo zloupotrebama sistema za masovno nadgledanje građana, Bostrom ipak ističe da će u budućnosti jedino takav sistem moći da zaštiti čovečanstvo od razarajućih tehnologija. Ipak, postavlja se pitanje da li je sistem u kojem se prati svaki korak, te snima svaka izgovorena reč, slika sveta koji bi čovečanstvo poželelo da sačuva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.