Upoznate novu Android Nokia X familiju

Nokia je za Mobile World Congress u Barsleoni pripremila niz noviteta koji bi trebalo da upotpune ponudu jeftinijih uređaja. "CEO u odlasku" Stiven Elop predstavio je prve modele Nokia X, X+ i XL s Androidom, ali i ostale čiji cenovni raspon počinje od 29 evra.

Podeli

"Sve više i više ljudi kupuje uređaje koji koštaju oko stotinak evra", naveo je Elop predstavivši modele Nokia X i Nokia X+. Reč je o 4-inčnim mobilnim uređajima koji dizajnom uveliko podsećaju na najprodavaniji model Lumia 520 sa Windows Phone-om, ali sa nešto drugačim hardverom.

Modele X/X+ pokreće Android (Open Source Project) 4.1.2, a Nokia ističe da se umesto Google-ovog cloud servisa koriste Microsoftovi. Čak i sa softverske strane (posebno korisnički interfejs) preuzeti su elementi poznati s platforme Windows Phone, što bi trebalo da ujednači sliku koju kompanija oblikuje prema potrošačima. Modeli Nokia X se smeštaju upravo između linija mobilnih uređaja Asha i Lumia.

Umesto pristupa aplikacijama sa Google Play-a, kompanija je razvila Nokia Store. Podržan je i Yandex, ali njega je potrebno zasebno 'omogućiti' za instalaciju aplikacija za Android. Modeli X i X+ će koštati 89 i 99 evra, s tim da će odmah posle najave biti dostupan samo model X. Svi uređaji uključuju Skype i ostale 'obavezne' aplikacije, baš kao i pomenutu povezanost sa Nokijinim/Microsoftovim servisima, ali treba napomenuti kako nije najavljen paket aplikacija Office.

Što se tiče hardverskih karakteristika, u pitanju su uređaji s 4-inčnim IPS LCD ekranima koje pogoni dvojezgarni Snapdragon S4 čip (MSM8225) uz procesore radnog takta 1GHz, a razlike između modela X i X+ su vezane uz nešto više radne memorije (512/768MB), kao i dodatni microSD od 4GB na potonjem.

Nakon toga predstavljen je i treći 'X' uređaj s Androidom, Nokia XL mase 190 grama. Reč je o smartfonu dijagonale ekrana od pet inča, uz rezoluciju WVGA (800x480) i dodatnu prednju 2-megapikselnu kameru. Stražnja kamera je i nešto moćnija od manjih modela (5MP). Ubacivanjem ovih mobilnih telefona kompanija želi da proširi ponudu, a cena modela XL je 109 evra i očekuje se u prodaji početkom drugog kvartala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.