Pregledač Edge nikad popularniji, dok Firefox koristi sve manje ljudi

Sa novim Chromium pregledačem, koji je napravljem na tehnologiji Google Chrome-a, Microsoft je već prešišao Firefox pregledač u toku prošle godine, a kako se čini, taj trend se nastavlja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2021.

13:34

Pregledač Edge nikad popularniji, dok Firefox koristi sve manje ljudi
Foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com

U godinama za nama internet zajednica se sa podsmehom odnosila prema Microsoft pregledačima. Osim vremešnog Internet Explorera, Microsoft je u nekom momentu izbacio na tržište Microsoft Edge pregledač, koji nije uspeo da održi kritičnu masu korisnika koja bi ga prihvatila, iako je koristio moderna rešenja.

Izveštaj NetMarketShare-a za 2020. godinu pokazao je da ga je Edge-ov 7,57% tržišni udeo gurnuo Firefox u martu prošle godine. Sada druga kompanija za analitiku - StatCounter izveštava da Edge tokom poslednjih nekoliko meseci dobija nove korisnike, a da se Firefox-ova baza korisnika smanjuje.
Foto: Screenshot/statcounter
Iako podaci ne dokazuju da su korisnici Firefox-a počeli da koriste Edge, vidimo da je Microsoftov pregledač zabeležio skok tržišnog udela sa 7,81% na 8,03% ove godine, dok je Mozilla-in proizvod opao sa 8,1% na 7,95%. To je vrhunac svih vremena za Edge, prema StatCounter-u.

Edge-ov dobitak kod korisnika nije mu obezbedio drugu poziciju. Ta čast pripala je Safariju, koji sada ima udeo od 10,13%, iako njegov broj pada od decembra, pa bi Edge mogao brzo i njega da prestigne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: