Ovaj 11-godišnji dečak bi posramio čak i najiskusnije hakere

Jedanaestogodišnji Ruben Pol nedavno je na jednoj konferenciji održao izuzetno zanimljivo predavanje o sajber sigurnosti.

Podeli
Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

“Od aviona do automobila, od smartfona do pametnih kuća, bilo šta ili bilo koja igračka može da postane deo Interneta stvari (IOT)”, rekao je dečak na Svetskom forumu u Hagu.

“Od terminatora do plišanih meda, sve je moguće pretvoriti u oružje”, dodao je.

Da bi demonstrirao svoje tvrdnje, dečak je na svom medvediću pokazao kako je moguće povezati se sa igračkom putem Wi-Fija ili Bluetootha radi primanja i slanja poruka.

Zatim je svoj laptop povezao sa uređajem poznatim kao Raspberry Pi - kompjuterom veličine kreditne kartice, koji je proverio da li u prostoriji ima Bluetooh uređaja. Dečak je onda na opšte čuđenje svih prisutnih preuzeo gomilu fajlova i podataka, uključujući i neke poverljive.

Nakon toga je pomoću programskog jezika Python hakovao sistem u igrački, aktivirao lampice na medvedu i snimio ono što publika priča.

“Većina stvari koje su povezane sa internetom ima opciju za razmenu podataka putem Bluetootha… Pokazao sam kako je moguće povezati se sa kompjuterskim sistemom u igrački, zadati određene komande, snimiti audio snimak i aktivirati svetla na igrački. To znači da bilo koji predmet koji je povezan sa internetom u bilo čijem domu može da ugrozi privatnost korisnika. Sajber kriminalci bi mogli da ukradu vrlo važne stvari poput lozinki i brojnih drugih osetljivih ličnih podataka, ili špijuniraju celu porodicu ”, objasnio je Ruben.

Rubenov otac, IT stručnjak Mano Pol, objasnio je da je dečak već u šestoj godini počeo da ispoljava svoje kompjuterske veštine.

Kada mu je otac objasnio kako funkcioniše jedna od igara na smartfonu, Ruben je otkrio da je reč i istoj vrsti algoritma koja stoji iza popularne video igre Angry Birds.

To je bilo pravo iznenađenje, ali trenutak kada je Pol zaista bio šokiran, bio je kada je dečak prvi put uspeo da hakuje automobil-igračku. Zatim je prešao na mnogo komplikovanije stvari.

“To je značilo da se moja deca igraju sa nečim poput tempirane bombe – pitanje je dana kada bi neka maliciozna osoba mogla da iskoristi propuste u sistemu i ugrozi moju porodicu”, rekao je Pol.

Ruben, koji je takođe najmlađi nosilac crnog šaolin kung fu pojasa u SAD, u međuvremenu je osnovao svoju neprofitnu organizaciju CyberShaolin.

Želja mu je da jednog dana postane student sajber bezbednosti na Kalifornijskom tehnološkom univerzitetu ili univerzitetu Tehnološkog instituta u Masačusetsu, kako bi svoje sposobnosti iskoristio za opšte dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.