Osnivač Linuksa: "Novi Apple računar bi bio savršen, samo da nema macOS"

Apple je nedavno predstavio sopstveni sopstveni M1 procesor zasnovan na ARM-u, a pokretaće nove MacBook i Mac Mini računare.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages/Justin Sullivan/Staff
Foto: GettyImages/Justin Sullivan/Staff

Recenzenti širom sveta hvale prvi Apple procesor, dajući mu visoke ocene za performanse i trajanje baterije.

Sve ove pozitivne kritike su dovele do toga da bi čak i Linus Torvalds, osnivač Linuksa, želeo da ga isproba. Ipak, on bi imao jedan maleni uslov za to, prenosi TNW.

"Apsolutno bih voleo da ga imam, samo da radi sa Linuksom. Imam prilično lepe uspomene na Macbook Air koji sam koristio pre desetak godina. Prestao sam da ga koristim jer je kompaniji Apple trebalo predugo da mi popravi ekran", izjavio je Torvalds.

Odgovarajući na pitanje na forumu Real World Tech, Torvalds je rekao da, mada Apple pokreće servere i usluge putem klauda na Linuksu, njegovi računari ga ne pokreću izvorno. Već neko vreme želi Linuks laptop zasnovan na ARM-u, ali ne bi baš da se petlja sa novim laptopovima, objasnio je.

"Čekao sam ARM laptop koji može da pokreće Linuks. Novi MacBook Air bi bio gotovo savršen, samo da nema taj operativni sistem. A ja nemam vremena da se petljam sa time, ili da ulazim u rasprave sa kompanijama koje ne žele da pomognu", zaključio je Linus Torvalds.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.