MUP: Širenje računarskih virusa krivično delo

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je danas da se na internetu pojavio specifičan način obavljanja krivičnih dela širenjem računarskih virusa koji enkriptuju elektronske podatke i savetovalo građane i privredne subjekte da budu oprezni.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako MUP navodi u saopštenju, počinioci tih krivičnih dela na računare oštećenih šire zlonamerne računarske viruse poznatije kao "ransomware", koji enkriptuju elektronske podatke na računarima, a potom oštećene ucenjuju da im uplate određeni novčani iznos za vraćanje važnih podataka, odnosno njihovu dekripciju.

Takvim računarskim virusom može se ograničiti pristup računarskom sistemu koji je zaražen, a nakon toga počinilac krivičnog dela zahteva da mu se plati određena svota novca kako bi ponovo bio omogućen pristup oštećenog računarskom sistemu.

U saopštenju se građanima i privrednim subjektima savetuje da redovno ažuriraju operativne sisteme, instaliraju antivirus programe i obezbede skladištenje podataka na bezbednim lokacijama.

Policija im takođe apeluje da, ukoliko budu žrtve pomenutog krivičnog dela, novac ne uplaćuju počiniocima, već da delo prijave nadležnom tužilaštvu radi preduzimanja daljih mera i radnji iz njihove nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.