Microsoft nagradio nastavnicu iz Srbije

Na nedavno održanom Globalnom obrazovnom forumu Microsoftau Barseloni treću nagradu osvojila je nastavnica Nada Purtić iz OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 28.03.2014.

13:06

Default images

Ovogodišnji Globalni obrazovni forum Microsofta (Microsoft in Education Global Forum) održan je u Barseloni od 11. do 14. marta i okupio je više od 1.000 inovativnih nastavnika i predstavnika obrazovnih sistema iz celog sveta.

Predstavnici kompanije Microsoft zajedno sa učesnicima foruma predstavili su kroz najbolje primere iz prakse i prikazali na koji način tehnologija može da se koristi za rešavanje izazova kada je u pitanju obrazovanje. Istovremeno, na ovom događaju predstavljeni su programi kompanije Microsoft posvećeni upravo unapređenju procesa i sistema obrazovanja.

Predstavnici Srbije na ovom događaju su izabrani kroz konkurs Microsoft Expert Educator koji je bio javan i otvoren za sve nastavnike u Srbiji. Boje Srbije su predstavljale nastavnica Nada Purtić iz OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada i nastavnica Irina Damnjanović iz OŠ „Kreativno pero“ iz Beograda.

Nastavnica Purtić je predstavljala korišćenje mobilnih telefona i tablet računara u nastavi engleskog jezika, kroz saradnički rad učenika na pravljenju sopstvenog slikovnog rečnika i širenje prilika u kojima učenik misli o nastavi i uči na prostor van učionice (priprema za čas dostupna je na ovoj adresi).

„Obe nastavnice su predstavljale svoje radove, ali su i aktivno razmenjivale ideje i uspostavljale kontakte sa drugim nastavnicima širom sveta i sarađivale na pravljenju priprema za časove. Za odličnu pripremu za čas na temu ‘održivost’ napravljenu na samom Globalnom forumu, nastavnica Nada Purtić i njen internacionalni tim sastavljen još od nastavnika iz Švadske, Egipta i SAD dobila je treću nagradu koju su im je uručili predsednik Katalonije Artur Mas i potpredsednik Microsofta zadužen za obrazovanje Antoni Salsito“, prenela je dešavanja iz Barselone Katarina Milanović, menadžerka programa „Partners in Learning“ u Microsoftu.

„Primeri dobre prakse koje, uz pomoć programa kompanije Microsoft, sprovode kolege širom sveta još jedno je svedočanstvo zajedničke posvećenosti ka unapređenju obrazovanja i ulaganje u mlade ljudi na kojima počiva budućnost“, kaže Purtić.

Damnjanović je prikazala primer „izokrenute učionice“ u nastavi biologije, gde se od učenika očekuje da pre dolaska na nastavu odgledaju video predavanje koji je nastavnica pripremila, a da na samom času usvajaju i kroz grupne aktivnosti produbljavaju i preimenjuju znanje o prezentovanom gradivu, pa je praktično domaći zadatak pripremljen za pre samog časa, a ne posle njega, i ima bolji učinak na rezumavanje gradiva i kontekstualizaciju naučenog (priprema za čas dostupna je na ovoj adresi).

Od svog osnivanja kompanija Microsoft ulaže velike napore kako bi milionima učenika širom sveta bila omogućena kvalitetnija budućnost zahvaljujući globalnom programu za poboljšanje obrazovanja.

U Srbiji se program „Partners in Learning“ sprovodio od 2004. godine i do sada su bile obuhvaćene osnovne i srednje škole zemlji, u kojima uči više od 870.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: