Google započinje prolećno čišćenje: Brišu se nalozi, ovi su prvi na meti

Ako svoj Google nalog niste koristili u prethodne dve godine, mogli biste dobiti imejl podsetnik u kojem vas kompanija poziva da se prijavite i održite ga aktivnim.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2023.

15:45

Google započinje prolećno čišćenje: Brišu se nalozi, ovi su prvi na meti
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Ako ste vlasnik naloga na Googleu koji niste koristili već dugo vremena, ali želite da ga zadržite, možda nije loša ideja da se prijavite na njega. Kompanija je upravo objavila da će početi da briše neaktivne naloge na koje se niko nije prijavio tokom prethodne dve godine.

Google ovaj potez opisuje kao pojačavanje bezbednosti, ali lako se da naslutiti da je u priči i smanjenje troškova, kao i oslobađanje prostora na serverima.

Svako ko ima nalog koji je neaktivan duže od dve godine dobiće imejl s upozorenjem, a način na koji može da spasi nalog relativno je jednostavan – samo smora da se prijavi u roku od 60 dana. Prvo brisanje naloga najavljeno je za decembar 2023.

Imejl upozorenja biće poslat na nalog koji se briše, kao i na sve one koji služe kao bezbednosna mera. Deaktivacija i brisanje primeniće se na sve aplikacije koje su povezane na nalog, uključujući Gmail, Docs, YouTube, Google, Photos, Meet i Calendar. Mera će obuhvatiti samo oersonalne naloge, što znači da su bezbedni školski i poslovni nalozi.

Iako je kompanija navela da iza ovog poteza štednje stoje bezbednosne mere, u izjavi ima i malo istine. Stari nalozi, pored neažuriranih lozinki, u velikom broju slučajeva nemaju ni aktivan sistem dvofaktorske verifikacije. To ih, navodi Engadget, čini veoma pogodnim za krađu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: