Google i Apple na nišanu zbog duopola na tržištu telefona

CMA će sprovesti konsultacije, a u zavisnosti od njih Apple i Google bi se sredinom leta mogli naći pred novim optužnicama koje bi čak mogle podrazumevati određivanje kazne, a možda i promene načina poslovanja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2022.

13:35

Google i Apple na nišanu zbog duopola na tržištu telefona
Foto: Daria Nipot / Shutterstock.com

Britanski regulator tržišta (CMA) je objavio zanimljiv izveštaj, koji bi mogao da rezultira novim istragama i optužnicama protiv dva tehnološka giganta - Applea i Googlea. Ovoga puta, CMA je istraživao koliku kontrolu oni imaju nad industrijom mobilnih uređaja.

Tako se u izveštaju navodi da Apple i Google imaju "snažan duopol kad su u pitanju ekosistemi za mobilne uređaje", što im, tvrdi CMA, omogućava nadmoćnu poziciju na tržištu. U izveštaju se takođe navodi da će, bez spoljašnjih intervencija, obe kompanije ostati, ako ne i ojačati, svoju dominantnu poziciju na tržištu, dodatno smanjujući mogućnost pojave bilo kakve konkurencije i uništavajući inovativnost.

U objavi na stranicama CMA, glavni direktor Andrea Koskeli, naveo je kako su Apple i Google gotovo onemogućili britanskim tehnološkim kompanijama da se takmiče s njima na tržištu mobilnih uređaja, a ograničili su i izbor kupcima.

Kad je u pitanju način na koji ljudi koriste mobilne telefone, Apple i Google drže sve karte. Koliko god da su dobri njihovi proizvodi i usluge, njihov uticaj na mobilne ekosisteme omogćava im da isključe konkurente, istakao je koskeli. Moramo omogućiti inovativnim tehnološkim kompanijama, među kojima su brojni ambiciozni startapovi, da se pošteno bore na tržištu.

CMA u svom izveštaju posebno izdvaja Appleov alat za izradu internet pregledača, WebKit, a za koji smatra da onemogućava developerima da razviju brže pregledače. Kako navode, čak i ako neki developer želi da napravi pregledač koji bi plasirao na Apple uređaje, mora da koristi WebKit u pozadini.

Ove restrikcije takođe ozbiljno onemogućavaju sposobnosti internet aplikacija, aplikacija koje se pokreću u pregledaču, a ne preuzimaju se na uređaj, što ograničava korisnike i kompanije da u potpunosti iskoriste prednosti ove inovativne tehnologije, stoji u saopštenju za medije CMA.

Posebnu su pažnju posvetili i načinu na koji funkcioniše Appleova prodavnica aplikacija, App Store. Smatraju da je njihovo onemogućavanje igranja u oblaku suprotno pravilima takmičenja na tržištu.

CMA navodi da su aplikacije mobilnih igara veliki izvor zarade za Apple, a da bi im omogućavanje igranja u oblaku ugrozilo tu zaradu.

Nakon objave ovog izveštaja, CMA će sprovesti konsultacije, a u zavisnosti od njih, Apple i Google bi se sredinom leta mogli naći pred novim optužnicama koje bi čak mogle podrazumevati određivanje kazne, a možda i promene načina poslovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: