Džejms Kameron: Već je prekasno, veštačka inteligencija je preuzela primat

Reditelj Džejms Kameron veruje da bi veštačka inteligencija mogla biti na putu da događaje slične onima u Terminatoru pretvori u stvarnost.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2023.

10:00

Džejms Kameron: Već je prekasno, veštačka inteligencija je preuzela primat
Foto: Whoever / Shutterstock.com

Gotovo četrdeset godina je prošlo od izlaska prvog filma o Terminatoru 1984. godine, koji je detaljno opisao porast sposobnosti veštačke inteligencije u njenoj težnji za uništenjem ljudske rase, a Kameron smatra da smo bliže usponu tehnologije nego što se nekada mislilo.

Kao reditelj neobičnih, ali kritički hvaljenih filmova kao što su Aliens i Avatar, Kameron je dokazao da ima veliki nivo promišljanja o budućnosti tehnologije i šta bi ona mogla da znači za svet. Tokom pojavljivanja u podkastu SmartLess, koji vode glumci Vil Arnet, Džejsom Bejtman i Šon Hejs, reditelj je govorio o tome da li je moguća pobuna mašina – poput one u zapletu Terminatora.

"Veštačka inteligencija bi mogla biti kraj sveta"

Priznajući tehnološki napredak u poslednjim decenijama, Kameron je otkrio da se ne plaši, ali da je "prilično zabrinut zbog mogućnosti zloupotrebe veštačke inteligencije".

"Mislim da veštačka inteligencija može biti sjajna, ali takođe bi doslovno mogla da označi kraj sveta", rekao je Kameron i dodao da iako se slaže da postoji mogućnost naoružavanja, "nijedna tehnologija nikada nije bila naoružana".

"Da li zaista želimo da se borimo protiv nečega pametnijeg od nas i što nismo mi u našem sopstvenom svetu? Mislim da ne", zapitao se slavni reditelj.

Razlog za ovu tehnološku nervozu mogao bi biti nedavno lansiranje naprednog softvera pod nazivom ChatGPT. Ovaj novi AI chatbot ima sposobnost oponašanja ljudskog razgovora, kao i pisanja i otklanjanja grešaka u računarskim programima, kao i komponovanja muzike i studentskih eseja.

ChatGPT može čak da piše poeziju i tekstove pesama, iako ima svojih ograničenja. Na primer, dok pokušava da smanji štetne i lažne odgovore, ponekada može nda napiše odgovore koji zvuče uverljivo, ali su netačni, što je poznato kao stanje koje se naziva halucinacijama veštačke inteligencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: