Digitalna diplomatija: sajber ambasade

Srbija prati ostale zemlje - sve je bliža digitalnoj diplomatiji. O rezolucijama i trgovinskim ugovorima pregovara se preko interneta. Uvode se i virtuelni konzulati.

Izvor: Novosti

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2010.

12:44

Default images

„Dobrodošli na ’Fejsbuk’ stranu Ambasade SAD u Prištini, na Kosovu...“ Ovako vas, na engleskom jeziku, dočekuju američke diplomate na najpopularnijoj svetskoj društvenoj mreži. Ali, isto tako možete naći i poziv na srpskom jeziku: „Prijavi se na 'Fejsbuk' da se povežeš sa SAD ambasadom u Prištini“.

Ova ambasada ima više od 2.500 prijatelja, među kojima i ponekog Srbina. Ali nema „Fejsbuk“ stranu samo američka ambasada na Kosovu, već i u svim većim zemljama, kao i skoro svim državama u regionu - Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji... Ali ne i u Beogradu!

Preko profila SAD predstavništva promovišu svoje aktivnosti, druže se, posebno sa mladima, „prijatelji“ razmenjuju mišljenja o ovom ili onom događaju. Ova diplomatska aktivnost spada u sferu tzv. digitalne diplomatije, koja je sve popularnija. Savremene diplomate najčešće koriste elektronsku, umesto tet-a-tet komunikacije, oglašavaju se preko blogova, imaju postove na društvenim mrežama „Tviter“ i „Fejsbuk“, ima ih na „Jutjubu“. Njihov zaštitni znak je laptop sa GSM i „blekberi“ telefon sa stalno uključenim internetom.

- U savremenoj diplomatiji sve je manje tajni, a i one koje to jesu vrlo brzo budu obelodanjene. U takvim promenjenim uslovima menja se i uloga diplomate, svuda, pa i u Srbiji. Oni brzo reaguju, ne skupljaju više informacije, već ih analiziraju i daju scenarija, a pregovara se sve više „on lajn“ - kaže za „Novosti“ Slobodan Vukčević, bivši ambasador Srbije pri UN u Ženevi koji je doktorirao na ženevskoj Školi za diplomatiju i međunarodne odnose upravo na ovoj temi. On naglašava da se mnogi sporazumi, posebno trgovinski, do samog kraja usaglašavaju video linkovima i mejlovima, što radi i naša zemlja.

- U multilateralnoj diplomatiji elektronska komunikacija koristi se posebno u „draftiranju“ rezolucija ili drugih tekstova koji se usvajaju na međunarodnim forumima (predlog i lobiranje). To smo radili u Ženevi. Stizali bi nam predlozi, imali bismo mesec dana do glasanja da se o njima izjasnimo, pošaljemo amandmane... Štede se vreme i novac, a bilateralni sastanci dogovaraju se samo sa onima sa kojima postoji neki problem - objašnjava Vukčević.

Preko neformalnih društvenih grupa i blogova, pojedine diplomate utiču na svetsko i javno mnjenje zemlje u kojoj službuju, ali i na promenu političkih tokova. Tako su počele mnoge savremene revolucije, poput takozvane „Tviter revolucije“, u aprilu 2009. u Moldaviji. Jedan od primera je i prošlogodišnje ubistvo mlade Iračanke Nede Aga Soltan čiji je snimak ubistva na teheranskim ulicama videlo više miliona ljudi i koji je umalo promenio rezultate iračkih predsedničkih izbora.

Neki od diplomata preko blogova, dakle neformalnim kanalima, često „opipavaju puls“ javnog mnjenja, ali i političkog vrha zemlje u kojoj su postavljeni. Jedan od najpoznatijih VIP blogera u Srbiji je britanski ambasador Stiven Vordsvort. Odgovarajući na pitanje da li ponekad prekorači granice diplomatskog, Vordsvort je rekao: „Ne, ja ne komentarišem unutrašnja pitanja Srbije, već pitanja iz domena međunarodnih odnosa i ona koja su u vezi sa integracijom Srbije u EU i njenim međunarodnim obavezama, uknjučujući tu i ljudska prava“. Zato se Vordsvort verovatno više bavio gej paradom nego statusom Kosova.

Zanimljivo je da svetske supersile čak otvaraju virtuelne konzulate, odnosno veb strane specijalno za zemlje u kojima nemaju predstavništva (recimo Amerika u Somaliji). Srbija je od ovoga još uvek daleko, jer nema za to novca.

- Ipak, naša diplomatija koristi digitalnu diplomatiju onoliko koliko joj to sredstva dozvoljavaju i koliko za tim ima potrebe. Vremenom to će sigurno biti sve češće, jer na taj način možemo dobro da branimo svoje interese - zaključuje Vukčević.

Ostrvo na Second Lifeu

Jedno vreme je posebno bio popularan virtuelni svet Second Life (Drugi život) na kom je čak i Srbija, odnosno naše Ministarstvo za dijasporu zakupilo ostrvo. Kako je komentarisala tadašnja ministarka Milica Čubrilo, ideja je bila da se populariše Srbija i njeni kulturni i turistički potencijali. Kako saznajemo u Ministarstvu za dijasporu, ova ideja ipak nije nikada u stvarnosti zaživela, već je ostala na nivou projekta. Inače, svoje ambasade u Second Lifeu imaju Švedska, Maldivi, Makedonija, Estonija...

Blogeri Mikelanđelo i Obama

U svetu se veruje da je bloger bio i renesansni slikar Mikelanđelo koji je iza sebe ostavio više od 30.000 papirića sa dnevničkim i drugim beleškama, kaže Slobodan Vukčević. Poznati blogeri su i američki predsednik Barak Obama, ali i bivši britanski šef diplomatije Dejvid Miliband. Holandski diplomata Jan Pronk, bivši specijalni izaslanik UN u Sudanu, pre izvesnog vremena deportovan je iz ove zemlje jer je u svom blogu komentarisao sudansku vojsku.

Prema našim informacijama, niko od srpskih diplomata nema svoj blog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: