Tehnopolis

Subota, 24.02.2024.

13:30

Demantovano: Ne gasi se

Google je morao javno da izjavi da je Gmail "tu da ostane", nakon što se na društvenim mrežama naširoko proširila prevara u kojoj se tvrdi da se Gmail gasi.

Izvor: B92

Demantovano: Ne gasi se
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Objava na mreži X, nekadašnjem Twitteru, koji je pregledan više od sedam miliona puta, tvrdi da će Gmail biti ugašen u avgustu.

Google je iskoristio istu platformu da demantuje tu lažnu tvrdnju. Stručnjak za komunikacije rekao je za Bi-Bi-Si da ovde radi o "klasičnom primeru" opasnosti od dezinformacija.

"Većina ljudi veruje u ono što vide na mrežama, a nedostaju alati i procesi za proveru činjenica", rekao je Ričard Banjal, šef kompanije za procenu komunikacija – CARMA.

"Dok društvene mreže mogu da deluju bez odgovornosti i 'pumpaju' neproverene informacije svojoj publici, ovaj incident sa Gmail-om neće biti poslednji slučaj tog tipa koji ćemo videti", kaže on.

Gmail je najpopularnija usluga elektronske pošte na svetu, sa više od 1,5 milijardi aktivnih korisnika širom sveta, navodi Statista.

I uprkos tome što je odlučno odbacio lažne tvrdnje u ovoj "hoax" poruci, tačno je da je Google ugasio neke svoje usluge poslednjih godina.

Samo tokom 2023. godine, Google je ugasio svoj servis za igre Stadia, funkciju YouTube Stories, i počeo je da zatvara stare i neaktivne Gmail naloge.

Kompanija je najavila planove za zatvaranje Google Podcasts, iako je ovu funkcionalnost praktično zamenio YouTube Music, čiji je Google takođe vlasnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: