Andromeda – otkazano je, ali šta je Microsoft spremao?

Microsoft je radio na tajnom "džepnom" Surface modelu koji je pokretao prilagođeni Windows OS, pre nego što se kompanija ipak odlučila za Android za svoj Surface Duo.

Tehnopolis

Izvor: B92, Verge

Subota, 22.01.2022.

19:00

Default images

Pod kodnim imenom Andromeda, uređaj se pojavio u mejlovima, patentima i izveštajima koji su procurili, kao i u raznim referencama na uređaj u Microsoft operativnom sistemu.

Sada je Windows Central došao do rane probne verzije Andromeda OS koji radi na Lumia 950 i želeli su da pokažu koliko je Windows bio blizu da lansira modernijeg naslednika Windows telefona.

Iako Andromeda nikada nije planirana da radi na Lumia 950, neki Microsoft inženjeri koristili su ove uređaje kako bi testirali operativni sistem.

Kao što je tipično za razvoj tajnih uređaja u mnogim tehnološkim kompanijama, nisu svi inženjeri dobili pristup prototipu hardvera sa dva ekrana, ali su i dalje morali da rade na komponentama OS-a.

Windows Central je pokazao da je zaključani ekran bio inspirisan Windows telefon i da bi Cortana upravljala obaveštenjima.

Zaključani ekran radio bi kao jedno veliko platno za beleške, ne bi morala da se pokreće posebna aplikacija, već bi samo moglo da se beleži na zaključanom ekranu.

Čak je i početni ekran bio još jedno "platno sa mastilom", nešto što je Microsoft nazvao Journal. Ova "digitalna beležnica" je podržavala pisanje mastilom, lepljive beleške, slike i 3D objekte i uvek je bila dostupna odmah, na dodir.

Većina korisničkog interfejsa Andromeda OS izgleda kao delovi onoga što je već isporučeno uz Surface Duo ili čak većina stvari koje su stavljene u Windows 11.

Microsoft je na kraju otkazao planove za Andromeda i Andromeda OS u korist sličnog hardvera koji bi pokretao Android.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: