Tehnopolis

Utorak, 10.10.2023.

14:42

"AI devojke uništavaju čitavu generaciju muškaraca"

Devojka koja vas uvek sluša, radi ono što volite i nikada nema loš dan zvuči primamljivo, zar ne?

Izvor: Zimo

Foto: KDdesignphoto / Shutterstock.com

Liberti Vitert, profesorka prakse nauke o podacima u poslovnoj školi Olin, na Univerzitetu Vašington u SAD-u, ima svojevrsni ritual sa svojim studentima na početku svake akademske godine. Raspituje se o njihovoj upotrebi društvenih mreža. Taj ritual joj služi kao barometar za najnovije trendove među mladima.

Međutim, jedan odgovor ju je uhvatio nespremnu – kada joj je student otvoreno rekao da ima AI devojku.

"Iznenadilo me što je izašao i rekao to tako otvoreno... AI devojke prisutne su već neko vreme, ali postale su sve popularnije, pa su ljudi spremni da pričaju o njima", rekla je Vitert.

AI devojke trenutno su u središtu pažnje

Porast AI virtuelnih partnera dobio je na zamahu tokom pandemije koronavirusa, a nedavni napredak u generativnoj veštačkoj inteligenciji stavio ih je u središte pažnje.

Replika, istaknuta aplikacija koja nudi digitalne partnere pokretane veštačkom inteligencijom, svedočila je neverovatnom porastu popularnosti. Usred pandemije korisnička baza te aplikacije premašila je 10 miliona u 2022. godini, što predstavlja povećanje od 35 procenata. Iste godine nekoliko korisnika Replike je izjavilo da je u romantičnim vezama, vereno ili čak venčano sa svojim AI devojkama.

Čitava generacija muškaraca je – ugrožena?

Vitert je dala svoja razmišljanja o tom fenomenu u autorskom tekstu za The Hill pod naslovom "AI devojke uništavaju čitavu generaciju muškaraca". Njen članak je govorio o potencijalnoj evoluciji prema AI partneru koji je sposoban da zadovolji sve vaše potrebe.

"To nije virtuelna devojka, to je devojka koja po definiciji uči od vas, šta volite, a šta ne volite... AI devojka nikada nema loš dan pa muškarci imaju savršene odnose i nikada ne moraju da se nose sa usponima i padovima prave veze", ističe Vitert.

Vitert tvrdi da sama srž AI devojke nosi rizik od toga da muškarci preferiraju te botove u odnosu na partnerstva u stvarnom životu, što potencijalno može dovesti do povećanja broja samaca i uticati na stopu nataliteta u SAD-u.

Rizik od izolacije

Iako virtualni partneri mogu da ponude privid druženja, Vitert upozorava na potencijal izolacije.

Te AI devojke omogućavaju tihu epidemiju usamljenosti koju smo videli među mladim muškarcima, smatra Vitert. Naglašava veći udeo muškaraca samaca u poređenju sa ženama u SAD-u.

"Vidimo da žene uvek prijavljuju da imaju više bliskih prijatelja ili imaju veće grupe prijatelja. Izgleda da nisu psihološki plen ovog načina života s veštačkom inteligencijom kao muškarci", kaže Vitert.

Podaci Istraživačkog centra Pju (Pew) za 2022. godinu otkrivaju da je 34% žena bilo samo, za razliku od neverovatnih 63% muškaraca. Štaviše, muškarci stalno prijavljuju da imaju manje bliskih prijatelja od svojih ženskih koleginica, što je razlika koja se dodatno pogoršala tokom pandemije.

"Rasprostranjenost tih AI devojaka se dramatično povećala u poslednjih nekoliko godina. One takođe brzo napreduju. Prelazimo s AI devojaka kojima pišete poruke na one sa kojima možete razmenjivati fotografije. Vrlo brzo se mešaju fizičko i emocionalno", ističe na kraju Vitert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: