Arapske pare: Princ iz Azije ulaže u najveće gejming kompanije

Mohamad bin Salman, prestolonaslednik trona Saudijske Arabije, imao je veliki uticaj na odluku da ova zemlja uloži ozbiljan novac u tri najveće kompanije video-igara.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/RON PRZYSUCHA/US DEPARTMENT OF STATE/HANDOUT
EPA-EFE/RON PRZYSUCHA/US DEPARTMENT OF STATE/HANDOUT

Nedavno je fond Saudijske Arabije (PIF), kojim Bin Salman predsedava, kupio akcije vredne više od 3,3 milijarde dolara u kompanijama Activision-Blizzard, EA i Take-Two, prenosi Bloomberg.

Ukupno su kupili 14,9 miliona akcija kada je Activision u pitanju, 7,4 miliona akcija EA i 3,9 miliona akcija kopmpanije Take-Two. Ove investicije znače da PIF ima 1,4 milijarde, 1,1 milijardu i 826 miliona dolara udela u tim kompanijama, čime pokušava da se smanji zavisnost Saudijske Arabije od nafte.

Važno je napomenuti da ovo nije prvi put da Bin Salman ulaže u video igre - ili je bar pokušao da to učini. Prošle godine, Riot evropsko prvenstvo u video-igri League of Legends (LEC) najavilo je partnerstvo sa Neomom, projektom pametnog grada u Saudijskoj Arabiji koji je princ najavio još 2017. godine.

Nije prošao ni ceo jedan dan, a Riot je otkazao ugovor o sponzorstvu nakon što mu se usprotivila profesionalna LoL zajednica.

Takođe, prošle godine je još jedna kompanija kojom predsedava Bin Salman kupila 33,3 odsto udela u SNK, japanskom studiju zaslužnom za franšize King of Fighters i Samurai Shodown, a najavljeno je kako će u budućnosti preuzeti većinski udeo u vlasništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu