Nauka ne sme da se koristi u te svrhe: Protive se korišćenju AI za analiziranje lica

Ugledna grupa naučnika koji se bave veštačkom inteligencijom u SAD tražila da se ova vrsta tehnologije ne koristi da bi se analizirali izrazi lica, jer bi to moglo da ima negativnog efekta prilikom donošenja odluka u vezi sa osobom koja je podvrgnuta toj vrsti analize.

Tehnopolis

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2019.

11:00

Nauka ne sme da se koristi u te svrhe: Protive se korišćenju AI za analiziranje lica
Ilustracija/Foto: AndrewLozovyi/depositphotos

Oni smatraju da je analiza izraza lica štetna kod donošenja odluka kao što je zapošljavanje i uopšte kod donošenja odluka vezanih za karakter osobe koja je podvrgnuta analizi pomoćui veštačke inteligencije, preneo je Rojters.

Institut za istraživanje veštačke inteligencije (AI - artificial intelligence) na Njujork univerzitetu je pokrenuo postupak da se zabrani korišćenje veštačke inteligencije da bi se utvrdilo nečije raspoloženje jer nauka ne sme da se koristi u takve svrhe iako je to postalo veoma popularno i često se primenjuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: