Ni Zakerbergova sestra ne razume FB pravila

Kada jednom objavite fotografije na Facebook-u, teško ih je sakriti od očiju javnosti. To je čak i jedna od članica porodice Zakerberg shvatila na teži način.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2012.

18:26

Default images

Starija sestra Marka Zakerberga Rendi, iznenadila se kada je jedan od njenih pratilaca na Twitter-u objavio fotografiju njene porodice na kojoj se nalazi i njen brat, šef Facebook-a.

“Nisam sigurna gde si našla ovu fotografiju”, prokomentarisala je ona na post korisnika @cschweitz. „Podelila sam je samo sa svojim prijateljima na Facebook-u. To što si je postavila na Twitter uopšte nije u redu“.

Ispostavilo se da čak i Rendi, bivši direktor marketinga Facebook-a, ima problema sa često nejasnim podešavanjima privatnosti na toj društvenoj mreži. Njen slučaj podstakao je kritike na račun ovog sajta koji je u proteklo vreme promenio politiku zaštite privatnosti, ali bez nekog posebnog upozorenja korisnika.

„Svi se nosimo sa gubitkom privatnosti na Facebook-u, sada i ona uviđa ono što svako od nas doživljava svakodnevno“, rekao je jedan od korisnika Twitter-a.

Nedavno je aplikacija za deljenje fotografija Instagram, inače u vlasništvu Facebook-a, morala da povuče odluku kojom bi fotografije korisnika mogle da se koriste u reklamama bez ikakvog prethodnog obaveštenja.

Rendi je fotografiju podelila sa odabranim prijateljima na Facebook-u ne shvatajući da njena privatnost zavisi od podešavanja naloga njenih prijatelja koji su tagovani na istoj.

Jedna od prijateljica Rendinih prijatelja, Kajli Švajcer, direktor marketinga Vox Media objavila je tu fotografiju na Twitter-u.

„Ja sam tvoj pratilac i to sam videla u objavama na Facebook-u. Veoma mi je žao, ali kada mi se ta fotografija pojavila, delovala je javno“, odgovorila je Švajcer na Rendinu žalbu.

„Digitalni bonton nalaže da uvek tražite odobrenje, pre nego što javno objavite fotografiju vašeg prijatelja. Nije reč o podešavanjima privatnosti, nego o ljudskoj pristojnosti“, odgovorila je Rendi, nakon što je fotografija uklonjena sa Twitter-a.

Međutim, stručnjaci za društvene medije tvrde da zapravo Rendi nije bila u pravu.

„Upravo zbog toga društveni mediji postoje: da ljudi podele svoja iskustva“, kaže stručnjak za takve mreže Džulija Spira. „Ako objavite nešto na internetu, morate očekivati da će to podeliti i stranci.

Ni Zakerberg ni Švajcer nisu želeli da komentarišu ovaj događaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: