Tehnopolis

Petak, 25.12.2020.

11:51

"5G može da izazove pad aviona": Traži se ozbiljna istraga

S obzirom na to da je još relativno nepoznata, 5G mreža je i dalje predmet kako brojnih stručnih rasprava, tako i teorija zavere. Ipak, Državna uprava za vaduhoplovstvo SAD, kao i tamošnje Ministarstvo saobraćaja, uputili su jedan apel upravo sa stručne tačke gledišta.

Izvor: B92

Foto: depositphotos/sarayut

Naime, ove institucije su zatražile da se privremeno stopira uvođenje 5G mreže u SAD, dok se ne sprovede istraga o tome kako bi ona mogla da utiče na vazdušni saobraćaj.

Kako su objasnili, frekventni opseg 5G mreže je veoma blizu frekvencijama koje se koriste za navigaciju u avionima, a to bi moglo da dovede do raznoraznih nesreća. Navode i kako bi jedna od potencijalnih posledica, naravno, mogao da bude i pad aviona, pa samim tim i ljudske žrtve.

Implementacija 5G mreže u SAD znači da će ona raditi u spektru od 3,7 do 3,98 GHz. Susedni spektar, od 4,2 do 4,4 GHz se već nekoliko decenija koristi za rad altimetara, odnosno radarskih uređaja u avionima, koji mere visinu, prenosi Defense News.

Stručnjaci, zato, smatraju da bi trebalo sprovesti temeljno istraživanje pre nego što se nastavi sa uvođenjem 5G mreža. S druge strane, Savezna komisija za komunikacije SAD ne deli ovo mišljenje - oni tvrde kako je razmak između ova dva frekventna opsega dovoljan, i da ne bi trebalo da bude problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: